Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in muhaliflerine baskı dalgası sürüyor

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in muhaliflerine baskı dalgası sürüyor


Tunus’ta muhalefete yönelik baskı dalgası devam ediyor. Tunus’ta terörle mücadele yargıcı cumartesi günü önde gelen üç muhalif siyasetçi ile üst düzey bir iş insanının tutuklu yargılanmasına karar verdi. İslamcı Nahda hareketinin (Ennahda) eski üst düzey isimlerinden Abdelhamid Jlassi, eski Maliye Bakanı Khayam Turki, Cumhuriyetçi Parti lideri Issam Chebbi ve iş insanı Kamel Ltaif devlet güvenliğine karşı komplo ile suçlanıyor. Dört isim Cumhurbaşkanı Kays Said’e muhalefet yapan ve bu ay gözaltına alınan 10’dan fazla isim arasından ilk kez tutuklu yargılamalarına karar verilen kişiler oldu. Dört ismin ve diğerlerinin avukatları mahkemeleri adil olmadıkları gerekçesiyle boykot ettiklerini duyurdu.

Cuma günü polis ayrıca bir diğer Said muhalifi önde gelen ismi Demokratik Akım Partisi Genel Sekreteri Ghazi Chaouachi’yi ve ol görüşe yakın olan eski hükümet danışmanı ve muhalefet koalisyonu Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin en tanınan üyelerinden biri olan Darbe Karşıtı Vatandaşlar organizasyonunun lideri Jaouhar Ben M’barek’i de gözaltına almıştı. İki kurum da Said’in yetkileri kendisinde toplamaya yönelik hamlelerine karşı kuruldu. Darbe Karşıtı Vatandaşlar’ın lideri gözaltına almıştı.

Ayrıca ay başında ülkede bir milyondan fazla üyesi bulunan Tunus Genel İşçi Sendikaları Federasyonu’ndan (UGTT) Anis Kaabi adlı sendika lideri farklı suçlamalarla gözaltına alınmıştı.

TUNUS’TA SİYASİ KRİZ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021’de meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021’de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı.

Said, 13 Aralık 2021’de açıkladığı “siyasi krizden çıkışın yol haritası” ile ülkede 25 Temmuz 2022’de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022’de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Ülkede 25 Temmuz 2022’de seçmenlerin yüzde 30,5’inin katılımıyla düzenlenen referandumda yeni anayasa kabul edilmişti.

Tunus’ta 17 Aralık 2022’de yapılan erken genel seçimlerin ilk turuna katılım da yüzde 11,22’de kalmıştı. Seçimlere “rekor seviyedeki” düşük katılımın ardından muhalefet partileri, Kays Said’in meşruiyetini kaybettiğini savunarak cumhurbaşkanlığı seçiminin öne alınması çağrısı yapmıştı.

Ülkedeki gözaltılar Said’in 2021’de parlamentoyu kapatıp yetkilerini eline alıp ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başlamasından beri muhalefete yönelik en büyük baskı dalgası olarak görülüyor. Kays’ın hazırladığı yeni anayasa yüzde 30’luk oldukça düşük katılımlı bir referandumla geçen sene kabul edilmişti. Ülkedeki siyasi partilerin çoğunluğu anayasa referandumu boykot etmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version