Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TMO’dan fındık üreticisine darbe!


ORDU – Siyasi partiler ve ziraat odası, TMO’nun fındığı düşük fiyatta satışa çıkarmasına tepki göstererek, bu durumun üreticiye büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.  

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) depolarındaki eski levant fındığı 58 TL’den, yeni levant fındığı 61 TL’den ve Giresun kalite yeni fındığı 61 TL’den satışa sunması kararına tepkiler yükseldi. Serbest piyasada 65 liradan satılan fındığın, daha düşük fiyattan satılmasına siyasiler ve ziraat odalarından tepki geldi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (SHP) Ordu Milletvekili Seyit Torun, üreticinin kazanmasını istemeyen “karanlık ellerin” yeniden devreye girdiğini söyledi. Serbest piyasadaki fiyatların 7-8 lira düştüğünü söyleyen Torun, “Siyasi iktidar, tüm uyarılarımıza rağmen 51-53 Lira arasında açıklayarak üreticiyi mağdur etmişti. Zaman içinde fiyatlar serbest piyasada yükseldi ve şu anda 63 liraya kadar ulaşmıştı. Ancak tam da bu sırada üreticinin kazanmasını istemeyen karanlık eller, yeniden devreye girdi. Fiyatı düşürmek için bir devlet kurumu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin eliyle düğmeye basıldı. Fındık fiyatı 63 liraya ulaşırken, TMO 58 ve 61 liradan satışa başladı. Ne istediniz üreticinin gelirinden? Yapılan bu iş, fiyatlarda manipülasyon yaparak, üreticiye ihanet etmektir. Bu operasyonda parmağı olanlar, fındık fiyatını ucuzlatanlar üreticinin alın terini çalanlardır. Üreticinin cebinden alıp, yabancı bir şirketin kasasını dolduranları Ordu halkı da, Karadeniz halkı da affetmeyecektir” ifadelerini kullandı.  

 

‘TMO NEDEN RAHATSIZ OLDU?’

 

Kararı eleştiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, TMO’nun üreticiye destek için fındığa gerçek değerini verip, sınırsız alım yapması gerektiğini ifade etti. Poyraz, “Ancak TMO göstermelik fındık alımı yaparak, algı operasyonuna hizmet etmektedir. Aldığı fındığı sezon bitmeden satışa çıkarmasının da bir anlamı var ki, açıkça ihracatçı ve tüccarlara hizmet etmektedir. Yetersiz de olsa fındık fiyatının yükselmeye başlaması TMO’yu neden rahatsız etti anlaşılır değil. Hava şartları ortada. Gelecek yıl için fındık rekoltesi konusunda karamsar bir hava var. Bu şartlarda TMO’nun fındık satması, ihracatçıların ve tüccarların depolarını doldurmalarını, yeni sezon için stok yapmalarını sağlayacaktır. Sonuç olarak satış, üretici ve köylüye zarar olarak yansıyacaktır” diye belirtti.

 

‘KABUL EDİLEMEZ’

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ise, “Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu hatadan hemen dönülmesini bekliyoruz” çağrısı yaptı. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version