Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TMMOB: Diyarbakır’da kamu arazileri yandaşlara peşkeş çekiliyor

TMMOB: Diyarbakır'da kamu arazileri yandaşlara peşkeş çekiliyor


DİYARBAKIR – Diyarbakır’da Sur, Bağlar başta olmak üzere birçok mahallede kayyum yönetimindeki belediyelerin kentsel dönüşüm adı altında yürüttüğü faaliyetler sürüyor. Belediyeye ait taşınmazların satışı, uygulanan ihale yöntemi ve çağrı usulü ile yapılan satışlar tepkilere neden oluyor. TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, kayyum yönetimindeki belediyelerin satılığa çıkardığı arazilere ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) binasında basın toplantısı düzenledi. “Kentlerimizin Parsel Parsel Satılmasına İzin Vermeyeceğiz!” sloganıyla yapılan açıklamayı Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ferit Kahraman okudu.

‘YANDAŞA İHALE’

Diyarbakır başta olmak üzere HDP’li belediyelere kayyum atanmasını “gasp” olarak nitelendiren Ferit Kahraman, kayyumların iktidara yakın şirketlere yüksek fiyatlı ihaleler vererek rant sağladığına işaret etti. Kamunun zarara uğratılmasına karşın hesap sorulması ve yargılanması gerekenlerin neredeyse ödüllendirilerek cezasız bırakıldığını ifade eden Kahraman şöyle konuştu:

“Kayyımlar ve transfer ettikleri birçok yönetici rüşvete ve usulsüzlüklere bulaşmış, bunun üzerine çareyi kayyıma kayyım atamada bulmuştur. Gasp etmeden önce kasasında para bulunan yerel yönetimler, kayyım yönetimi altında yüz milyonları aşan ve neredeyse milyar liralara ulaşan borç yükü altına girmiş bulunmaktadır. Sayıştay raporlarına göre ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye binası başta olmak üzere beledinin birçok gayrimenkulü hacizlidir. Yandaşlara pazarlık usulü ballı ihaleler, hatalı imalatlar sonucu ilçeden ilçeye taşınan otogarlar, çöken binalar, her yıl yenilenen ve yine çöken asfalt yollar, tekrarlanan yap-sök kaldırımlar/devrilen bordürler, parklara/refüjlere ekilen ve kuruyan ağaçlar-palmiyeler, milyonlar harcanan ‘heykelcikler’… İşte bütün bunların sonucunda yerel yönetimlerin mali kaynakları yandaşlara peşkeş çekilerek bilinçli/bilinçsiz bir yönetimle tüketilmiştir”

FİS KAYA VE BEN-U SEN

Denetimsizlik, sorgulamama veya göz yumma hali ile kamu kaynaklarının ‘yandaşa aktarmaya teşvik’ ettiğini hatırlatan Kahraman, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyelerinin birçok taşınmazı satışa çıkardığını söyledi. Kahraman, “Mülkiyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan parselleri, sözde ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışması başlattığı ve halkı yerinden ettiği Fiskaya, Ben u Sen gibi alanlardaki vatandaşa konut üretmek için kullanmak yerine neden satış ihalesi düzenlemektedir” diye sordu.

‘RANT ALANLARI YARATILIYOR’

Kamu Kurum Alanı olan arazilerin çeşitli imar uygulamalarıyla yandaşlara peşkeş çekmeye çalışıldığını ifade eden Kahraman sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu araziler üzerinde tahakküm kurmak isteyen zihniyet kent içindeki kamusal statüde olan arazileri adeta özelleştirerek rant alanları yaratmaktadır. Kamusal araziler halkın iradesindedir. Halkın hiçbir talebini anlamayan ve kendini kenti satmaya adamış yöneticiler, gideceklerini bildiklerinden ve dosyaların açılıp hesabın sorulacağını gördüklerinden olsa gerek kalan son kuruşları da tüketme gayretine girenler bilsin ki, hukuk elbet üstün gelecek ve adalet tecelli edecektir. İşte o zaman cezasızlığın verdiği cesaret ile sırtını dayadıkları duvar yıkılacak ve halkın her bir kuruşunun hesabı sorulacaktır. Yaşam alanlarımızın rant uğruna satılmasına, gasp ve talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Kamu yararı ilkesiyle çıktığımız yolda bu tür rant ihalelerinin derhal iptal edilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Durdurulmasını ve kamu yararının göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Bizler, Amed İl Koordinasyon Kurulu olarak, herhangi bir meşruiyeti bulunmayan kayyumların kamuya ait olan, sermayeye peşkeş çekeceği söz konusu bu alanları haksız hukuksuz bir biçimde ihaleye çıkarmasını kabul etmiyoruz.” (Artı Gerçek)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version