Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Tek millet, iki devlet’: Azerbaycanlı ünlü aktivist Hacıyev, 50 gündür açlık grevinde

‘Tek millet, iki devlet’: Azerbaycanlı ünlü aktivist Hacıyev, 50 gündür açlık grevinde


Azerbaycanlı tutuklu muhalif siyasetçi ve aktivist Bahtiyar Hacıyev’in başlattığı açlık grevi 50. gününe girdi. ‘Mahkemeye saygısızlık’ yaptığı gerekçesiyle hukuksuz olarak tutuklanan Hacıyev’in sağlık durumunun kötüleştiği belirtiliyor. Hakkındaki iddianame ise hala hazırlanmadı.

Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yönetimine sert eleştirileriyle tanınan ve 9 Aralık 2022’de tutuklanan muhalif siyasetçi ve aktivist Bahtiyar Hacıyev’in başlattığı açlık grevi 50. güne girdi. Altı gündür su içmeyi de reddettiği için iç organlarında hasarlar meydana gelen Hacıyev’in tutukluluk süresi 28 Nisan’a kadar uzatıldı.

SAHTE DELİLLERLE CEZAEVİNDE TUTULUYOR

Avukatı Shahla Humbatova, sosyal medya hesabından Hacıyev’le ilgili, “Son durumu çok kötü. 9 Ocak’tan beri açlık grevi yapıyor. Kendisine yapılanlardan dolayı ailesinin, avukatlarının, dostlarının ricalarını geri çevirdi. Şu anda Cezaevleri Tıbbi Tedavi (Penitentiary Service Medical Treatment Unit) merkezinde tutuluyor. Psikolojisi de artık iyi değil.” paylaşımı yaptı.

Muhalif siyasetçinin daha önce de tutuklandığını ama bu kez kendisinin rehin alındığını düşündüğünü belirten Humbatova, Hacıyev’in sahte deliller ve bahanelerle hapiste tutulduğunu belirtti. Cezaevi yönetimine çağrıda bulunan Humbatova, ölüm kalım savaşı veren Hacıyev’i muayene etmek için doktor Adil Qeybulla’ya izin verilmesini istedi.

Bakü merkezli bağımsız düşünce kuruluşu Kamu Politikası Enstitüsü‘nü (PPI) yöneten Bahtiyar Hacıyev’in holiganlık ve mahkemeye saygısızlık yaptığı iddiasıyla tutuklanması ve 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasına Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Parlamentosu ve aralarında ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD Kalkınma Ajansı Başkanı Samantha Power gibi isimlerin yer aldığı ABD’li yetkililer tepki gösterdi.

Azerbaycan’ın en ünlü aktivisti ve blog yazarı olan Hacıyev, 2000 yılında Ağdaş Özel Türk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Bakü Devlet Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar bilimleri üzerine lisans eğitimini tamamladı. 2007-2009 arasında Harvard Üniversitesi’nde kamu politikaları üzerine yüksek lisans yaptı.

AZERBAYCAN HÜKÜMETİNİ AİHM’DE MAHKUM ETTİRDİ

Master sonrası Azerbaycan’a dönen Hacıyev, 2010 ve 2020 seçimlerinde bağımsız milletvekili adayı oldu. 7 Kasım 2010’daki seçimlerde yeni kampanya yöntemleri deneyen Hacıyev, özellikle gençler arasında büyük ilgi gördü. Ancak tartışmalı geçen bu seçimde parlamentoya giremedi. Seçim hileleriyle ilgili açtığı davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyan Hacıyev’i AİHM de haklı buldu ve Azerbaycan hükümeti Hacıyev’e 10 bin euro tazminat ödedi.

Hacıyev, bu seçimlerden iki hafta sonra asker kaçağı olduğu iddiasıyla Azerbaycan-Gürcistan sınırında tutuklandı. Öğrenci olduğu için askerliğini tecil ettiren Hacıyev hukuksuz bir şekilde tutuklandı ve 15 ay hapis yattı. Harvard Üniversitesi’ndeki hocaları, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e iki kez mektup yazarak Hacıyev’in serbest bırakılmasını talep etti. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Clinton’un 4 Haziran 2012’deki Azerbaycan ziyaretinden kısa bir süre önce Hacıyev serbest bırakıldı.

(…)

MAHKEMEYE SAYGISIZLIK SUÇLAMASIYLA TUTUKLANDI

Kronos’tan Sevinç Özarslan’ın haberine göre Hacıyev, tutuklanmasından birkaç ay önce İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nın hukuksuzluklarını yüksek sesle dile getirmeye başladı. İddilara göre bu nedenle halk arasında “Bandotdel” olarak bilinen Organize Suçlarla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından kaçırıldı. Baskı ve kötü muamele gördükten sonra bırakılan Hacıyev, zorla alıkonulduktan sonra başına gelenleri duyurmak için Bakü’de adalet mitingleri düzenledi. Bu mitinglerdeki konuşmaları nedeniyle Hacıyev, holiganlık ve mahkemeye saygısızlık suçlamasıyla tutuklandı. Hacıyev hakkındaki iddianame bile henüz tamamlanmadı.

Annesi Solide Hacıyev, “Oğlum ne cinayet işledi, ne holiganlık yaptı, ne de devlet malını yedi, o sadece haklı davasını savunuyor. Açlıktan dolayı durumu çok kötü. Onu her dakika incitiyorlar. Oğlumun serbest bırakılmasını ve cezaevinden sağlam çıkmasını istiyorum. Eğer başına bir şey gelirse sorumluları İçişleri Bakanı Vilayet Ayvazov ve Cumhurbaşkanı’dır.” dedi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version