Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suriye’de de bilanço ağırlaşıyor: Depremde ölenlerin sayısı 3 bin 135’e yükseldi

Suriye’de de bilanço ağırlaşıyor: Depremde ölenlerin sayısı 3 bin 135’e yükseldi


Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Suriye’de de bilanço ağırlaşıyor.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü verilerine göre, depremlerde ölenlerin sayısı 3 bin 135’e, yaralananların sayısı ise 4 bin 645’e yükseldi.

Suriye’de yıkım ağır

Suriye’nin kuzeybatısını vuran deprem büyük yıkıma yol açtı. Bölgeden gelen görüntülerin durumun en az Türkiye kadar korkunç olduğunu gösteriyor. Enkaz altında hala kurtarılmayı bekleyen binlerce insan varken, kurtarılan depremzedeler de dondurucu soğukla ve açlıkla mücadele ediyor.

Bölgede depremden etkilenen 72 yerleşim yerinde büyük yıkımlar yaşandı. Depremi en çok hisseden şehirler çoğunlukla Hatay, Kilis ve Gaziantep sınırında bulunan muhaliflerin kontrolü altındaki Afrin, Azez, Sarmada, Sarkin ve Carablus iken, Esad rejimi altındaki Lazkiye, İdlib ve Halep’te de büyük can kayıpları yaşandı.

12 yıldır devam eden iç savaşın etkisiyle Suriye’nin kuzeybatısı yıllardır büyük bir yoklukla savaşıyordu. Bölge halkı bombalamalardan ve silahlı çatışmalardan kaynaklı olarak hasarlı evlerde oturuyordu. Pazartesi günü meydana gelen iki büyük depremden sonra ise hâlihazırda hasarlı olan evlerin tamamına yakını yıkıldı.

Rescuing efforts continue for almost 56 hours in the areas of northwest Syria.#earthquake#TheWhiteHelmets pic.twitter.com/0nHezz4mz3

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 8, 2023

Rejim kontrolü altındaki şehirlerde Suriye Kızılay ve Suriye otoriteleri depremzedelerin yardımına koşarken, rejim kontrolü altında olmayan şehirlerde sivil insani yardım grupları sınırlı kaynaklarıyla enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor.

Kuzeybatı Suriye’de aktif olan The White Helmets ve Malteser International gibi insani yardım kuruluşları acil yardım talebinde bulundu. Kuruluşlar, hastanelerin tam kapasitede çalıştığını ve yer kalmadığını belirtirken, tıbbi malzeme konusunda da büyük bir yetersizlik olduğunu vurguladı.

A man was rescued alive from under the rubble of destroyed buildings in the city of Salqin, west of #Idlib, more than 24 hours after the violent #earthquake that struck northwestern regions of #Syria. Many still remain trapped. Response efforts are ongoing. pic.twitter.com/ZzqAoL0KQA

— The White Helmets (@SyriaCivilDef) February 7, 2023

Birleşmiş Milletler bölgeye yardım ulaştırmakta zorlanıyor

10 yılı aşkın bir süredir iç savaştan etkilenen milyonlarca Suriyeli’ye insani yardım götüren Birleşmiş Milletler misyonu, depremden sonra ihtiyacın çok fazla artmasına rağmen, bölgeye yardım ulaştırmakta zorlanıyor.

Suriye’nin kuzeybatısında 4,6 milyon insan yaşıyor ve bu insanların yaklaşık yüzde 90’ı en temel ihtiyaçlarını karşılamak için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Merkezi Türkiye’de bulunan BM Misyonu, Suriye’deki ihtiyacı olan bölgeye yardımları Güvenlik Konseyi tarafından izin verilen tek sınır kapısı Reyhanlı üzerinden götürüyordu. Reyhanlı – Bab El-Hava yolu BM insani yardımlarının neredeyse tamamının ulaştırıldığı ana rota olarak kullanılıyor. Ancak deprem ile birlikte yolların hasar görmesi sebebiyle yardım su an için bölgeye ulaştırılamıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Madevi Sun-Suon Reuters haber ajansına verdiği demeçte, “Bazı yollar bozuk, bazılarına erişilemiyor. Üzerinde çalışılması gereken lojistik sorunlar var” dedi.

Birleşmiş Milletler Acil Yardım Fonu, Türkiye ve Suriye için 25 milyon Euro gönderildiğini söyledi.

Suriye’de ölü sayısının artması bekleniyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version