Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şilili şair Pablo Neruda’nın zehirlenerek öldürüldüğü ortaya çıktı

Şilili şair Pablo Neruda'nın zehirlenerek öldürüldüğü ortaya çıktı


Şili’nin yakın tarihinin uzun süredir gizemini koruyan olaylarından biri çözüldü. Uluslararası adli tıp uzmanlarından oluşan bir ekip, Nobel ödüllü şair Pablo Neruda’nın güçlü bir toksin olan “clostridium botulinum” ile zehirlendiğini duyurdu. İspanyol haber ajansı EFE’ye konuşan Neruda’nın yeğeni Rodolfo Reyes uzmanların bulgularını anlattı.

Neruda’nın ölüm nedeninin belirlenmesi için yapılan soruşturma kapsamında 2017’de yapılan araştırmada ünlü şairin açılan mezarından alınan örneklerde “clostridium botulinum” bakterisine rastlanmıştı. Şimdi yapılan incelemeler bu bakterinin içeriden büyüdüğü yani Neruda’nın vücuduna zerk edildiği ortaya çıktı.

Adli tıp uzmanlarının bulgusu Şili komünist Partisi’nin daha önce Neruda’nın biyolojik bir silahla zehirlenerek öldürüldüğü yönündeki iddiasını kanıtlar nitelikte. EL Pais gazetesine de konuşan Neruda’nın yeğeni Rodolfo Reyes “Raporları gördüğüm için söyleyebilirim. Bir avukat ve yeğeni olarak büyük bir sorumlulukla söylüyorum. Ancak yargıç, tüm bilgilere sahip olması gerektiğinden henüz bir yorumda bulunamaz” dedi.

PINPCHET’İN ASKERİ DARBESİNDEN 12 GÜN SONRA ÖLMÜŞTÜ

Resmi tarihe göre Neruda 23 Eylül 1973’te, arkadaşı ve ülkenin seçilmiş sosyalist lideri olan Devlet Başkanı Salvador Allende’ye yapılan askeri darbeden 12 gün sonra prostat kanseri ve yetersiz beslenme nedeniyle öldü. Ancak aralarında Neruda’nın yeğeninin de olduğu çok sayıda kişi Neruda’nın diktatör Augusto Pinochet’e muhalefet ettiği için öldürüldüğünü söylüyordu.

10 yıl önce Şili yargısı şairin eski şoförü Manuel Araya’nın o dönem hastaneden kendisini arayıp uykusunda karnına iğne yapıldığını söylediğini anlatmasının ardından Neruda’nın kalıntılarının mezarından çıkarılması talimatını vermişti. Neruda şoförle konuştuktan birkaç saat sonra ölmüştü. 2015’te kalıntılar dört ülkedeki adli tıp laboratuvarlarına gönderilmiş ve 2015’te dönemin Şili hükümeti şairin “büyük ihtimalle üçüncü kişilerce öldürüldüğünü” söylemişti. 2017’de ise uluslararası adli tıp grubu şairin kesin olarak prostat kanserinden ölmediği hükmüne vardıklarını duyurmuştu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Adli tıp ekibinin raporunun yargısal anlamda bağlayıcılığı yok. Soruşturmaya bakan yargıç Paola Plaza son kanıtların değerlendirilip değerlendirilmemesi yönünde karar verecek ve buna göre Neruda’nın öldürülüp öldürülmediğine yönelik resmi kararı açıklayacak. Yeğeni Reyes, Efe’ye yaptığı açıklamada şirin vücuduna dışarıdan zerk edildiği bulunan toksini kurşuna benzeterek şu ifadeleri kullandı: “Neruda’yı öldüren kurşunu bulduk. Vücudundaymış. Kim yaptı? Bunu yakında bulacağız ama üçüncü bir taraf tarafından doğrudan müdahaleyle öldürüldüğü şüphesiz.” (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version