Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Shell’den 40 milyar dolarla son 115 yılın en yüksek kârı

Shell'den 40 milyar dolarla son 115 yılın en yüksek kârı


– Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle tüm dünyada artan enerji fiyatları, grev ve protestolara neden olurken İngiliz petrol devi Shell, tarihinin en yüksek yıllık kârını açıkladı. Açıklanan verilere göre 2021’de 20 milyar dolar (yaklaşık 380 milyar Türk Lirası) yıllık kâr elde eden petrol devi, 2022’de bir önceki yılın verilerini ikiye katlayarak 40 milyar dolar kâr bildirdi.

2 MİLYAR DOLAR EK VERGİ YÜKÜNE RAĞMEN TARİHİ KÂR

Shell’in geçen ay, Avrupa Birliği ve İngiltere’de uygulamaya konan yeni vergiler sebebiyle 2022’nin son üç ayında şirkete 2 milyar dolarlık ek bir maliyet oluştuğunu duyurmasının ardından bu ölçekte kâr açıklaması tepki çekti.

YOKSULLUĞA İTİLEN MİLYONLAR PAHASINA KÂR

Global Witness (Küresel İzleme) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından fosil yakıtlara karşı yürütülen kampanyanın sorumlusu Alice Harrison, Shell’in açıkladığı kâr verileriyle ilgili konuştu. “Herkes bu ölçekte bir vurgunculuğu mahkum etmeli” diyen Harrison “Bu paranın çoğunun, hızla artan gaz maliyeti nedeniyle yoksulluğa itilen milyonlarca insan pahasına kazanıldığı” göz önüne alındığında, enerji devlerinin açıkladığı tarihi kârların ‘utanç verici’ olduğunu vurguladı.

ABD petrol devi Exxon Mobil de salı günü 2022 için 56 milyar dolar kâr açıklayarak Batı petrol endüstrisi için tarihi bir zirveye işaret etmiş, çok uluslu ABD’li enerji devi Chevron ise cuma günü 2022 için 36.5 milyar dolar rekor kâr bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version