Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şaibe artıyor; depremde gerçek ölü sayısı gizleniyor mu?

Şaibe artıyor; depremde gerçek ölü sayısı gizleniyor mu?


TR724 | ÖZEL

Rejimin resmi verilerine göre Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremde düne kadar ölenleri sayısı 39 bin 672. Ancak söz konusu rakam inandırıcı olmaktan uzak. Sosyal medyada yayılan ‘söylentilere’ göre de ölü sayısı açıklanan verilerin çok üzerinde.

Yuksel Hoş isimli bir Twitter kullanıcısı önceki gün konuyla ilgili önemli bir iddiada bulundu. “Turkcell’deki arkadaşlardan aldığım bir bilgi; 422 bin kişinin telefonu işlem görmüyormuş (Sadece telefon göçük altında kalmış da olabilir); ama kaçı ölü, kaçı değil bilinmiyor. Diğer operatörlerin pazar payı ise yüzde 55. Muhtemelen 1 milyon telefon işlem görmüyor.”

İddianın ne kadar doğru olduğu bilinmiyor. 1 milyon değil de, toplam 800 bin telefonun işlem görmediğini, ‘trafik yaratmayan hat’ olduğunu varsayalım. Vatandaşların yüzde 75’inin de can havliyle telefonunu almadan kendisini evden dışarı attığını düşünelim; bu durumda karşınıza 400 bin gibi bir rakam çıkıyor ki, bu da açıklanan rakamın 10 katına denk geliyor.

Tabi ki karartma yapıldığına dair eldeki tek dayanak bu sosyal medya paylaşımı değil…

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem geniş bir alanda hissedildi. Sonradan eklenen Elazığ ile birlikte depremden etkilenen illerin sayısı 11′ çıktı. En fazla yıkım ise Kahramanmaraş, Hata, Adıyaman ve Malatya’da yaşandı.

İşişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün gece açıkladığı son verilere göre can kaybı 39 bin 672’ye yükseldi! Yine dün açıklanan verilere göre belgede yıkılmış ve ağır hasar görmüş bina sayısı 84 bin 726. Yıkılan ya da ağır hasarlı konut/daire sayısı ise 300 binin üzerinde.

Resmi verilere göre 7 bine yakın bina enkaz haline gelmiş. Söz konusu binaların her birinde 6 daire olduğunu varsaysanız ve her dairede de 4 kişinin olduğunu düşünseniz 168 bin rakamına ulaşıyorsunuz. Kurtarılanların sayısı 8 bin civarında. Dolayısıyla basit bir hesapla bile 160 bin kişinin ölmüş olabileceğini tahmin etmek mümkün…

HATAY BELEDİYE BAŞKANI: HATAY’DA ÖLÜ SAYISI 20 BİN!

Ayrıca bir de bölgeden gelen duyumlar var. TR724’ün ulaştığı bir depremzede, sadece Adıyaman’da ölü sayısının 25 bini geçtiğini söylüyor. Malatya’da ise rakamın 20 binin üzerine çıktığı iddiaları var. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da dün yaptığı açıklamada Hatay’da 20 bin kişinin deprem nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Depremin yerle bir ettiği Kahramanmaraş ve Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Gaziantep, Osmaniye bu rakama dahil değil. Dolayısıyla rejimin açıkladığı 40 bin civarındaki ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını söylemek mümkün.

Tıpkı Covid salgınında ya da TÜİK’in enflasyon verileri açıklamasında olduğu gibi sorun, rakamlar manipüle edilerek çözülmeye çalışılıyor…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version