Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters: Yeniden inşa aceleye getirilirse Türkiye başka bir deprem felaketiyle karşı karşıya kalabilir

Reuters: Yeniden inşa aceleye getirilirse Türkiye başka bir deprem felaketiyle karşı karşıya kalabilir


– Reuters ajansı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Maraş depremlerinin ardından yıkıma uğrayan kentleri hızla yeniden inşa etme planına ilişkin bir analiz paylaştı. Ajansa konuşan mimar ve mühendisler, yıkılan şehirlerin planlaması ve bina güvenliği dikkatlice yeniden düşünülmediği takdirde başka bir felaketle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Reuters’ın haberinde, “Yeniden inşanın aceleye getirilmesi, Türkiye’yi yeni bir deprem felaketi riskiyle karşı karşıya bırakabilir” başlığı kullanıldı.

‘BİRİNCİ ÖNCELİK YENİ BİNA YAPMAK DEĞİL PLANLAMA OLMALI’

Yetkililer, bölgedeki 2 milyon 500 bin yapıdan 105 bin 794 binadaki 380 binden fazla birimin acil olarak yıkılması gerektiğini veya zaten yıkıldığını söylüyor.

TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen ise Reuters’a yaptığı açıklamada “Sadece yıkılan binaları yenilemek değil, şehirleri fay hatları üzerine inşa etmemek ve geçmişteki hatalardan ders çıkarmak gerekiyor” dedi. Köymen, “Birinci önceliğin yeni bina yapmak değil bilimsel verilere dayalı olarak yeniden planlama olduğunu” vurguladı.

‘BİR ŞEHRİ PLANLAMAK AYLAR SÜRER’

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkan Yardımcısı Nusret Suna ise “Şehircilik çalışması yapılmadan ‘bir ayda inşaata başlarız, bir yılda bitiririz’ demeleri açıkçası yaşadığımız felaketin fark edilmediği anlamına geliyor” dedi. Şehir planlarını yapmanın aylar süreceğini belirten Suna, “Bu planları görmezden gelmenin çok yanlış olacağını” vurguladı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version