Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rapor: Portekiz Kilisesi’nde son 70 yılda en az 4 bin 815 çocuk istismar edildi

Rapor: Portekiz Kilisesi'nde son 70 yılda en az 4 bin 815 çocuk istismar edildi


– Portekiz’de uzmanlardan oluşan komisyon tarafından hazırlanan bir rapor, 1950’den bu yana Katolik Kilisesi’nde görevli din adamlarının cinsel tacizine maruz kalan çocuk sayısının en az 4 bin 815 olduğunu ortaya koydu. Komisyon, bu sayıların ‘buzdağının görünen yüzü’ olduğunun altını çizdi.

2 YAŞINDA BİR BEBEK DE İSTİSMARA UĞRADI

Komisyonun başkanı çocuk psikiyatristi Pedro Strecht yaptığı basın açıklamasında, “Çocukluklarında taciz mağduru olan ve sessizliğe ses vermeye cesaret edenleri içtenlikle anmak istiyoruz” dedi. Strecht, 4 bin 815 vakanın çoğunun erkek olduğunu vurgularken, faillerin çoğunun ise (yüzde 77) rahip olduğunu belirtti. Açıklamada, vakaların Katolik okulları, kiliseler, rahip evleri, günah çıkarma yerleri dahil olmak üzere pek çok farklı mekanda gerçekleştiğinin altı çizildi. Cinsel istismara uğrayanların en küçüğünün iki yaşında bir bebek olduğu hatırlatılırken, çoğunun 10-14 yaş aralığında olduğu belirtildi.

FAİLLERİN KİMLİKLERİ GİZLİ TUTULDU

Raporun ekinde yer alan ancak basına açıklanmayan gizli bölümünde ise suçlamalara hedef olan din adamlarının kimlikleri de yer alıyor. Bu bölümün sadece Portekiz Piskoposlar Birliği ile polise gönderildiği aktarıldı. Raporda ihbar edilen suçların önemli bir kısmının zaman aşımına uğradığı belirtilirken, bunlar içinden 25’inin doğrudan savcılığa iletildiği bildirildi.

GERÇEK SAYI DAHA FAZLA

Lizbon’daki basın toplantısına katılan Vatikan’ın çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarından sorumlu yetkilisi Hans Zoller “Kurbanları dinlemeye devam etmenin önemli olduğunu” söyledi. “Cinsel istismara uğrayan daha fazla insanın öne çıkmasını” beklediğini belirten Zoller, konunun artık Piskoposlar Konferansı’nın sorumluluğu olduğunu da sözlerine ekledi.

KOMİSYONUN BAĞIMSIZLIĞINA İLİŞKİN SORU İŞARETLERİ GÜNDEME GELMİŞTİ

Daha önce, Katolik Kilisesi tarafından finanse edilen komisyonun bağımsızlığına ilişkin soru işaretleri gündeme gelmişti. Aralık 2021’de gazetecilerin söz konusu finansmanın komisyonun bağımsızlığına yönelik bir tehdit olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Strecht, kilisenin sürece müdahale etmesi durumunda komisyonu ilk terk eden ve kınayan kişi olacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version