Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Prof. Dr. Alpay Azap: Deprem bölgesinde salgın tehdidi var

Prof. Dr. Alpay Azap: Deprem bölgesinde salgın tehdidi var


Artı Gerçek – Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından barınma ve su sıkıntısı yaşanırken, uzmanlar salgın uyarısında bulunuyor.

VOA’ya açıklama yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği üyesi ve İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Profesör Dr. Alpay Azap bölgede şu anda salgın olmadığını ancak salgın tehdidinin bulunduğunu söyledi.

Enkaz altındaki bedenlerin salgın hastalık riski oluşturmadığına dikkat çeken Azap, “Bizim ülkemizde bu şekilde yayılabilecek mikro organizmalar yok. Bu konuyla ilgili bir endişeye kapılmaya gerek yok. Ama tabii enkaz altındaki bu bedenlerin uygun şekilde defnedilmeleri çok önemli” dedi.

Azap, depremde ölen hayvanlarla ilgili ise, “Hayvanlardan insanlara bulaşan çok sayıda hastalık var. Şarbon gibi. Onlar bir sorun teşkil edebilir” uyarısında bulundu.

‘İSHALLİ HASTALIKLARLA İLGİLİ BİR TEHDİT VAR’

Antakya, Adıyaman, Maraş, Elbistan ve Antep’te incelemelerde bulunan Azap, şöyle konuştu:

“Henüz salgın hastalık başlamış durumda değil. Bölgede ishal vakaları görülüyor ama deprem olmasa da görülebilecek sayıda vakalar bunlar. Tek tük vakalar var ama bir kümelenme söz konusu değil. Salgın tehdidi var ama şu anda salgın yok. Temiz suya ulaşma zorluğu nedeniyle ishalli hastalıklarla ilgili bir tehdit var. Atıkların uzaklaştırılması konusu bir problem teşkil ediyor. Bunların sebep olabileceği bir bulaşıcı hastalık riski var. Bir an önce temiz su temin edilmesi lazım. Kanalizasyonun çalışır hale getirilmesi lazım. Şu anda taşıma suyuyla bu bölgelere su sağlanmaya çalışılıyor. Klorlama faaliyeti var ve sürekli klorlama ölçümleri yapılıyor.” (KAYNAK)

***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version