Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pakistan’da Wikipedia yasaklandı

Pakistan'da Wikipedia yasaklandı


Daha önce YouTube ve Facebook gibi sosyal medya devlerine de erişim engeli engeli getiren Pakistan’da bu kez dini değerlere saygısızlıkla suçlanan içerikleri kaldırmadığı iddiasıyla çevrimiçi özgür ansiklopedi Wikipedia yasaklandı.

48 SAAT SÜRE VERİLMİŞTİ

Pakistan Telekomünikasyon Otoritesi (PTA), dini değerlere saygısızlıkla ilgili içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle Wikipedia’yı yasakladı. Ulusal basındaki haberlere göre, PTA’nın söz konusu içerikleri kaldırması için Wikipedia’ya verdiği 48 saatlik süre doldu. PTA Sözcüsü Malahat Obaid, dini değerlere saygısızlıkla ilgili içerikleri kaldırmadığı gerekçesiyle Wikipedia’nın ülkede yasaklandığını belirtti. Obaid, platformun söz konusu içerikleri kaldırması halinde yasak kararının gözden geçirilebileceğini vurguladı. PTA’dan 1 Şubat’ta yapılan açıklamada, dini değerlere saygısızlıkla ilgili içeriklerin kaldırılmadığı gerekçesiyle Wikipedia’ya erişimin 48 saatliğine yavaşlatıldığı belirtilmişti. PTA, Wikipedia’nın söz konusu içerikleri kaldırmadığı taktirde platformun ülkede uzun süreli yasaklanacağını duyurmuştu.

WIKIPEDIA: BİLGİYE ERİŞİM BİR İNSAN HAKKI

PTA’ya yanıt olarak, Wikipedia’yı yöneten Wikimedia Vakfı, Pakistan makamlarını internet sitesine erişimi yeniden sağlamaya çağırdı. Cumartesi günü Twitter’da yayınlanan açıklamasında vakıf “Bilgiye erişimin bir insan hakkı olduğuna inanıyoruz. Pakistan’ın engeli dünyanın en kalabalık beşinci ülkesinin en büyük ücretsiz bilgi deposuna erişimini engelliyor” ifadelerini kullandı. Vakıf açıklamasında “Bilgiye bağlılığın bir insan hakkı olduğu konusunda Pakistan hükümetinin bize katılmasını ve Pakistan halkının bilgi almaya ve bu bilgiyi dünyayla paylaşmaya devam edebilmesi için Wikipedia ve Wikimedia projelerine erişimi derhal geri getirmesini umuyoruz” dedi.

Pakistan’da İslam peygamberi Hazreti Muhammed hakkındaki bir filmin Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerde büyük tepkilere neden olmasının ardından YouTube 2012’den 2016’ya kadar yasaklanmıştı. Son yıllarda ülke, popüler video paylaşım uygulaması TikTok’u da “uygunsuz” ve “ahlaksız” içerikler iddiasıyla birden fazla kez engellemişti. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version