Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Ortak acıyı paylaşacağız’: Kemal Kılıçdaroğlu bugün Diyarbakır’daydı

'Ortak acıyı paylaşacağız': Kemal Kılıçdaroğlu bugün Diyarbakır'daydı


Remzi BUDANCİR


DİYARBAKIR – Merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki depremin vurduğu Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları ve enkaz kaldırma işlemleri sürüyor. Depremin ardından Diyarbakır’da halk yardımlaşma için seferber olurken, diğer yandan depremin yaşandığı diğer kentlere yardım gönderiyor.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI İKİ APARTMANDA BİTTİ

Depremin 6’ıncı gününde Diyarbakır’daki bina enkazlarında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları Bağlar’da bulunan Işık ve Yoldaş Apartmanları’nda bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Depremde yıkılan dört apartmanda ise arama kurtarma çalışması sürüyor. Arama ve kurtarma çalışmaları Galerya, Akar, Serin ve Ofis’te bulunan Sözel Apartmanları’nda devam ediyor.

DİYARBAKIR’DA DEPREMDE ÖLENLERİN SAYISI 291’E YÜKSELDİ

Diyarbakır’da arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları da sürüyor. Çalışma sürerken can kaybı da artıyor. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, ölü sayısının 291’e yükseldiğini açıkladı. Depremde yaralanan bine yakın kişiden 38’i yoğun bakımda, 98’inin ise hastanede tedavisi sürüyor.

ERDOĞAN KAYAPINAR’DA ÇADIR KENTİ ZİYARET ETTİKTEN SONRA KENTTEN AYRILDI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Diyarbakır’daydı. Diyarbakır’da deprem bölgesini ziyaret edeceği duyurulan Recep Tayyip Erdoğan, Kayapınar ilçesinde kurulan Kent Meydanı Çadır Kentini ziyaret etti. Burası diğer çadır kentlere göre durumu daha iyi olan bir çadır kentti. Burada bir açıklama yapan Erdoğan, diğer çadır kentleri, enkaz alanı ve hastaneleri ziyaret etmeden kentten ayrıldı.

KILIÇDAROĞLU TEMASLARINA TAZİYE ZİYARETİ İLE BAŞLADI

Aynı saatte Diyarbakır’da olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır temaslarına yakınlarını depremde kaybeden ailelerin taziyesine katılarak başladı. Ardından Demirok Tesisleri’nde kalan depremzedeleri ziyaret eden Kılıçdaroğlu, halkın sorunlarını dinledi. Demirok tesislerinde depremzedelerle sohbet edip sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu, ardından Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformunun kriz masası oluşturduğu Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası’na geçti. DTSO Başkanı Mehmet Kaya ile birlikte basın açıklaması yapan Kılıçdaroğlu, buradan arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Ofis semtine geçti.

BULDAN VE KILIÇDAROĞLU ENKAZ ALANINDA KARŞILAŞTI

O sırada HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Ofis semtindeydi. Sözel Apartmanı’nda devam eden arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alıp ailelerle görüşüyordu. Kılıçdaroğlu bölgeye gittiğinde Buldan’la karşılaştı. Birbiri ile selamlaşan ikili, depremin ardından ortaya çıkan dayanışma seferberliği üzerine kısaca sohbet etti.

BULDAN: İKTİDAR ENKAZ ALTINDA KALDI

Yıkılan binalara ilişkin konuşan Buldan, depremin ardından müdahalenin geç gelmesiyle ilgili iktidarı eleştirerek, “Özellikle iktidarın bu depremde enkazın altında kaldığını belirtmek isterim” dedi. Diyarbakır’da ortaya çıkan dayanışmaya dikkat çeken Buldan, “Hepimizin acısı aynı, yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Siyasi görüşü ne olursa olsun, mezhebi ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun insanlar bir dayanışma ruhuyla birbirlerine sahip çıktılar. Hayatta kalmamızın tek sebebi bu, bizi, belki de toplumu güçlendirecek olan da bu ruhtur” dedi.

“KAYYUM ATANMAMIŞ OLSAYDI YARALARIMIZI DAHA ÇABUK SARARDIK”

Diyarbakır’ın diğer kentlere göre fazla yıkım almadığını ifade eden Buldan, ancak burada da hala insanların enkaz altında olduğunu hatırlattı. Kentteki dayanışmaya karşın idarecilerin bu anlamda yetersiz kaldığına işaret eden Buldan, “İlk günden beri bütün imkanlarımızı seferber ettik ancak görüyorsunuz belediye eş başkanlarımız cezaevinde ve onların yerine kayyumlar atandı. Belediyelerimiz gasp edildi. Bu durum olmamış olsaydı bu yaralar çok daha çabuk sarılmış olacaktı” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU: ASIL SORUN SAĞLIKLI KOORDİNASYONUN OLMAMASIDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da depremin ardından ortaya çıkan dayanışmaya dikkat çekti. Türkiye’de herkesin kalbinin deprem bölgesi için attığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Deprem bizi, toplumu birbirine kenetledi. Acıları sarmak istiyoruz. Beraber olmak istiyoruz. Birlikte olmak istiyoruz. Acıları paylaştığımız zaman azaltabileceğimize inanıyorum. Binaların sağlıklı yapılmaması, düzenli kontrol edilmemesi, bu sorunlar var. Ama asıl büyük sorun, depremin yaşandığı bu ortamda sağlıklı ve tutarlı bir koordinasyonun olmamasıdır. Bu koordinasyonun olmamasının getirdiği acılar var. Bu vesileyle enkaz kaldırma çalışmalarında çalışan, emek harcayan AFAD, sivil toplum örgütleri, siviller var. Hepsine teşekkür ediyoruz. Acılar hepimizin ortak acısı, siz de ifade ettiniz. Ortak acıyı paylaşacağız. İnşallah Türkiye bir daha benzer sorunlarla karşı karşıya kalmaz.”

DİYARBAKIR’DA 675 KİŞİLİK KONTEYNIR KENT KURULACAK

Öte yandan Diyarbakır’da yaşanan depremin ardından binerce kişi evlerini kullanamıyor. Depremzedeler, Sümerpark, Koşuyolu Parkı ve Newroz Parkı’nın da aralarında bulunduğu birçok noktada kurulan çadır kentlerde kalıyor. Bağlar ve Şehitlik gibi bölgelerde çok sayıda hasarlı yapının olduğu tahmin ediliyor. Diyarbakır’da evleri hasarlı olan depremzedeler için geçici olarak 675 kişilik konteyner kent kurulumuna başlandı. Talaytepe’de kurulumuna başlanan konteyner kenttin 30 dönüm üzerinde kurulduğunu, ihtiyaç dahilinde bu alanın 280 dönüme kadar çıkartılacağı belirtildi.

DAYANIŞMA SÜRÜYOR

Maraş merkez, Elbistan ve Pazarcık ilçeleri ile Adıyaman’a Diyarbakır’dan yardım tırları gönderilmeye devam ediyor. İş makinası, arama kurtarma ekipmanları, çadır, odun, gıda ve giyecek yardımı yanı sıra cenazelerin defni içinde malzeme gönderilmeye başlandı. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Adıyaman’a diğer malzemeler yanı sıra kefen bezi gönderdi. Kefen bezi, yurttaşların yokluğundan yurttaşların battaniye ile gömüldüğü belirtiliyor. Sadece Diyarbakır’dan değil diğer kentlerden de deprem bölgelerine yardımlar gönderiliyor. Bu kentlerden biri de Bingöl. Bingöl’den deprem bölgesine içme suyu, ekmek, odun ve gıda malzemeleri yanı sıra çok sayıda tabutta gönderildi.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version