Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Önemli uyarılar; depremzedeler ‘hukuki’ olarak acilen bunları yapmalı!

Önemli uyarılar; depremzedeler ‘hukuki’ olarak acilen bunları yapmalı!


15 Temmuz’un ardından tutuklanan ve TSK’dan KHK ihraç edilen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyesi Dr. Hakim Albay Cemil Çelik, depremde evleri yıkılan ve mağdur olan insanların hukuki olarak ne yapmaları gerektiğini madde madde sıraladı.

“Böyle bir ortamda savcıları göreve çağırmanın bir anlamı yok. Zira muhtemelen bölgede hiçbir savcı bu işleri yapacak durumda değil. Hem hukuki hem de fiili imkansızlıkları var.” diyen Cemil Çelik, ‘Deprem bölgesinde hukuk noktasında acil olarak yapılması gerekenler’ başlığı altında şu paylaşımlarda bulundu:

“Diğer bölgelerden yapılacak görevlendirmeler ise tamamen olayları kapama endeksli olacak. Zira Adalet Bakanıyla ilgili bir şey söylemeye bile gerek yok. Tavrının nasıl olacağı zaten belli. Bu nedenle şu tedbirlerin kişisel olarak alınması gerekiyor.

1. Yıkılan binalarda bulananların yakınları, önce uzaktan çekime başlayıp, sonra enkaza yaklaşarak enkazı genel çekip, akabinde özellikle kolonları, sonra demirleri detaylı çekip şimdilik arşive almalılar.

Zira yağmur yağması durumunda ve sonra enkaz kaldırmalar ile betonda ve demirlerde aşınma olacağı için şüphe oluşacaktır. Müteahhit taraftarları da bunları argüman olarak ileri süreceklerdir.

2. Bunun yanında imkan var ise inşaat mühendisi/mimar gibi bir uzman eşliğinde de enkazda tespit yaptırılabilir. Onların beyanları da kayada alınarak arşivlenebilir.

3. Kamu binalarıyla ilgili olarak; o yerlerde bulunan herkesin menfaati zedelendiği için, aynı işlem kamu binaları için de yapılabilir.

4. Özellikle 1999 depreminden sonra yapılan binalarda oturanların akrabaları, bu binaları kimin yaptığı, denetim firmalarının kimler olduğu hususunda bilgi toplayıp kayda alabilir.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version