Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nijerya’da eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu seçimi önde götürüyor

Nijerya'da eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu seçimi önde götürüyor


– Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi Nijerya’da, devlet başkanı, senato ve temsilciler meclisi seçimi için kurulan sandıklardan ilk sonuçlar geldi. Ekiti Eyalet Seçim Komisyonu Temsilcisi Akeem Lasisi, yaptığı açıklamada, eyalette iktidar partisi Tüm İlericiler Kongresi (APC) adayı eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu’nun 201 bin 494 oy alarak birinci olduğunu duyurdu. Ana muhalefet partisi Halkın Demokratik Partisi (PDP) lideri Atiku Abubakar’ın 89 bin 554 oy aldığını belirten Lasisi, İşçi Partisi adayı (LP) Peter Obi’nin ise 11 bin 397 oy aldığını söyledi.

35 EYALETİN SEÇİM SONUÇLARI DA BUGÜN AÇIKLANACAK

Nijerya Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (INEC) Başkanı Mahmood Yakubu, çoğu eyalette seçim sonuçlarının geç toplandığını ifade etti. Federal başkent bölgesi Abuja’nın yanı sıra geri kalan 35 eyaletin seçim sonuçlarının yerel saatle 11.00’de açıklanması bekleniyor. Nijerya’da mevcut Devlet Başkanı Muhammed Buhari, iki dönemlik görev süresini tamamlaması nedeniyle anayasa gereği tekrar aday olamadı.

HALK SANDIK BAŞLARINDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU

Cumartesi sandık başına giden ülkenin birçok bölgesinde uzun saatlere yayılan gecikmeler yaşansa da halk Buhari’nin yerine geçecek ismi belirlemek için sandık başlarında uzun kuyruklar oluşturmuştu. Buhari’nin iktidarı sırasında giderek artan şiddet dalgası ve ekonomik zorlukların ardından yapılan seçimlerin, kuzeydoğudaki İslamcı isyanlarla, fidye için kaçırma vakalarıyla, çobanlar ve çiftçiler arasındaki çatışmalarla, nakit, yakıt ve elektrik kıtlığının yanı sıra köklü yolsuzluk ve yoksullukla mücadele eden ülkede ne gibi değişimler getireceği merak konusu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version