Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nasuh Mahruki’den TSK anketi: Afetlerde doğrudan görev ve yetki geri verilsin mi?

Nasuh Mahruki'den TSK anketi: Afetlerde doğrudan görev ve yetki geri verilsin mi?


Artı Gerçek – Maraş merkezli iki büyük depremin ardından yaşanan koordinasyon problemi TSK’nin bölgelere daha erken ulaşması gerektiği yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi. AKUT’un kurucu üyesi ve eski başkanı Nasuh Mahruki Twitter hesabı üzerinden 2010 yılında kaldırılan EMASYA (Emniyet, Asayiş, Yardımlaşma) Protokolü ve DAFYAR (Doğal Afet Yardımlaşma) planını hatırlatarak ”TSK’ye afetlerdeki doğrudan görev, yetki ve sorumlulukları geri verilsin mi?” sorusunu içeren bir anket oluşturdu.

Mahruki oluşturduğu ankete şu notu ekledi:

“Değerli Dostlar, çok kritik 1 soru;
Doğal afetlerde milletin en büyük koruyucusu ve destekçisi TSK’ne tekrar EMASYA (Emniyet, Asayiş, Yardımlaşma) Protokolü ve DAFYAR (Doğal Afet Yardımlaşma) Planlarından gelen afetlerdeki doğrudan görev, yetki ve sorumlulukları geri verilsin mi?”

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş depremin ilk gününde iktidara çağrıda bulunarak “TSK’yi devreye sokmak için yarın çok geç olabilir” mesajını vermişti. Demirtaş, şunları söylemişti:

“TSK’ye ait tüm sahra hastaneleri, iş makineleri, seyyar mutfak ve benzeri araç gereçler tek başına bile yeterli olur. Neden tümünü bu geceden devreye sokmuyorsunuz? Yarın çok geç olabilir.”

EMASYA NEDİR?

Türkiye’de 13 yıl uygulanan ve 2010’da yürürlükten kaldırılan “Emniyet-Asayiş-Yardımlaşma” ifadelerinin kısaltılmışı olan EMASYA Protokolü, askerin, polisin yeterli olmadığı durumlarda toplumsal olaylara müdahalesine dönük bir düzenlemeydi.

Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü (EMASYA) ile Türkiye, 1997 yılında, 28 Şubat sürecinden hemen sonra tanıştı. 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/D maddesinin uygulanmasına ilişkin olarak toplam 27 maddeden oluşan EMASYA Protokolü’ne İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı imza attı. Protokolün altına Genelkurmay adına Çetin Doğan İçişleri Bakanlığı adına Teoman Ünüsan imzaladı.

27 maddeden oluşan protokol, askere Vali’nin izniyle şehirlerdeki toplumsal olaylara müdahale etme imkanı tanıyordu.

DAFYAR NEDİR?

doğal afet durumunda doğabilecek kaos ortamında kurtarma çalışmalarını koordineli ve düzenli bir şekilde yürütebilmek için gidilen asker polis işbirliğini esas alan doğal afet yardım protokolüdür. İşbirliğinin amacı TSK bünyesindeki personel, teçhizat ve malzemelerden doğal afetlerde yararlanmak ve kurtarma faaliyetlerinin idaresinde askeri komuta yeteneklerinden istifade edebilmektir. İl acil yardım planı dahilindedir. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version