Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Meksikalı eski bakan, ‘El Chapo’dan milyonlarca dolar rüşvet almaktan suçlu bulundu

Meksikalı eski bakan, 'El Chapo'dan milyonlarca dolar rüşvet almaktan suçlu bulundu


– Meksika’da eski devlet başkanı Felipe Calderón’un kabinesinde Güvenlik Bakanı olarak görev yapan ve uyuşturucu kartelleriyle mücadelenin “sembol” isimlerinden biri olan Genaro García Luna Sinaloa kartelinden rüşvet aldığı gerekçesiyle suçlu bulundu. Luna, ‘El Chapo’ lakaplı Joaquin Guzman’ın lideri olduğu uyuşturucu kartelinden milyonlarca dolar rüşvet aldığı suçlamasıyla ABD’de yargılanıyordu.

Görevinden ayrıldıktan sonra ABD’ye yerleşen ve Teksas’ta 2019’da tutuklanan García Luna, kararın ardından müebbet hapis cezasıyla karşı karşıya. ABD’de yargılanan en yüksek unvana sahip Meksikalı yetkili olan 54 yaşındaki Luna’nın en az 20 yıl hapis cezası alması bekleniyor.

New York’ta görülen ve bir ay süren duruşmalar sonucunda ABD’li savcılar García Luna’nın içinde milyonlarca dolar paranın yer aldığı çantaları Meksika’da El Chapo lakaplı uyuşturucu baronu Joaquin Guzman’ın lideri olduğu Sinaloa uyuşturucu kartelinden teslim aldığını kabul ettiğini belirtti.

MEKSİKA DEVLET BAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: ADALET YERİNİ BULDU

Meksika devlet başkanlığı sözcüsü Jesús Ramírez Cuevas, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cuevas, adaletin yerini bulduğunu belirterek “Halkımıza karşı işlenen suçlar asla unutulmayacaktır” dedi.

Bakanlığı döneminde Meksika’nın uyuşturucuya karşı savaşının mimarı olarak kabul edilen Genaro García Luna’nın Sinaloa uyuşturucu karteline rakipleri hakkında bilgi aktardığı ve karteli operasyonlar konusunda önceden uyardığı belirtildi. Guzman’ın aleyhinde açılan davada dokuz farklı tanığın ifadesinden yola çıkarak García Luna hakkında dava açılmıştı. Luna, 2019’da müebbet hapis cezasına çarptırılan Guzman’la ilişkisi konusunda ifade vermeyi reddetmişti.

KOMATİREDDY: LUNA OLMADAN ‘KÜRESEL KOKAİN İMPARATORLUĞU’ İMKÂNSIZ OLURDU

ABD’li savcı Saritha Komatireddy duruşmanın sonunda yaptığı konuşmada, Sinaloa kartelinin García Luna’nın yardımı olmadan “küresel bir kokain imparatorluğu” kuramayacağını söyledi. “Sanığa koruma için rüşvet verdiler” diyen Komatireddy, kartelin ödemelerinin de karşılığını aldığını söyledi. Garcia Luna’nın avukatları eski bakan hakkında verilen ifadelerin işlenen suçları örtmek niyetini taşıdığını savunurken, Meksikalı eski bir istihbarat görevlisi olan Alejandro Hope kararın konuyu takip edenler için sürpriz olmadığını dile getirdi. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version