Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MED TUHAD-FED Adalet Bakanlığı’nı sorumluluk almaya çağırdı


AMED – MED TUHAD-FED, art arda meydana gelen depremlerde zarar gören cezaevlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak sorumluluk almaya çağırdı.

Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) 6 Şubat günü Pazarcık-Maraş’ta 7 Şubat günü Elbistan-Maraş’ta meydana gelen art arda meydana gelen depremlerde zarar gören cezaevlerine ilişkin dijital medya hesaplarından yazılı açıklama yaptı. 

‘BELİRSİZLİK HALİ’

Yaşanan depremin ilk anından itibaren tutuklu aileleri tarafından derneklerine onlarca başvurunun yapıldığına dikkat çekilen açıklama şu şekilde: “Tutsak aileleri bir yandan afet ile mücadele ederken öte yandan tutsaklar için kaygılanmaktadır. Bu kapsamda kamuoyuna yansıyan görüntüler ve Bakanlığın açıklamaları doğrultusunda ailelerimizin kaygıları artmaktadır. Türkoğlu, Elbistan, İskenderun, Hatay ve Malatya Hapishanelerindeki mevcut durum, sevkler ve diğer her türlü bilgiler açısından tamamen bir belirsizlik hali mevcuttur. Ailelerin hapishaneler ile iletişimi tümden kesilmiştir. Bu aşamada bakanlığın resmi internet sayfasında düzenli bilgilendirme yapması beklenirken Bakanlık sessiz kalmaktadır.”

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Tutukluların durumları konusunda avukat ziyaretlerin yapılmaması ve Bakanlığın bilgilendirmelerinin tümden yetersiz kalması üzerine, MED TUHAD-FED Bakanlığa çağrıda bulundu: “

*Türkoğlu, Elbistan, İskenderun, Hatay ve Malatya Hapishanelerindeki mevcut fiziki durum hakkında acilen açıklama yapılmalıdır. Hapishanelerin hasar durumları kamuoyuna açıklanmalıdır. Kaç tutsağın gerek felaket gerekse farklı nedenlerle yaşamını yitirip veya yaralandığı bilgisi kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır. 

*Yine bu hapishanelerde felaket öncesi tutsak sayısı açıklanmalıdır. Kaç tutsak farklı yerlere sevk edilmiştir ve sevk işlemlerinin devam edip etmeyeceği açıklanmalıdır.  

*Türkoğlu, Elbistan, İskenderun, Hatay ve Malatya Hapishanelerinden tutuklu-hükümlülerin sevk işlemlerinde aileler bilgilendirmelidir. Bu konuda ailelerin hiçbir bilgi alamaması nedeniyle sevkler yapılmışsa bakanlık bunu sayfasında duyurulmalıdır. Bakanlık aileleri bilgilendirme noktasında sorumluluk almalıdır.

*Türkoğlu, Elbistan, İskenderun, Hatay ve Malatya Hapishanelerinden farklı hapishanelere sevk olan tutuklu-hükümlüler açısından gerek kıyafet gerekse de diğer tüm temel ihtiyaçlar bedelsiz bir şekilde Bakanlık tarafından karşılanmalıdır. 

*Bakanlık acilen kendi bünyesinde deprem bölgeleri Hapishanelerine dair bir masa kurulmalı ve masanın iletişim numarası ailelerle paylaşmalıdır.”

 İlgili kurumların ve Adalet Bakanlığı’nı sorumluluk almaya çağırdı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version