Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

MA Meletî köylerinde: Çadır torpille dağıtılıyor


MELETÎ – Depremden ağır hasar alan Meletî’nin köy ve beldelerinde, kimi yerde “torpil” ile çadır dağıtılırken, Savaklı Köyü’nde çadır bulamayan bir aile, 55 bin liraya konteynır almak zorunda kaldı. 

 

Mereş merkezli depremden etkilenen 11 ilden biri olan Meletî’de, açıklanan verilere göre bin 224 kişinin yaşamını yitirdi, bin 962 kişinin yaralandı, bin 154 bina yıkıldı. Ancak kent merkezindeki enkazların yüzde 50’sinde, ilçe ve köylerdeki enkazların ise yüzde 70 ile 80’inde arama kurtarma çalışmalarının henüz başlatılmaması nedeniyle deprem bilançonun ağırlaşacağı tahmin ediliyor.

 

Enkazlardaki çalışmaların başlatılmadan bitirildiği köy ve beldelerde ise yurttaşlar, çadır ve ısınma sorunu yaşıyor. Meletî’nn köy ve beldelerine giderek oradaki depremzede yurttaşlar ile konuştuk.

 

Gittiğimiz köylerde konuştuğumuz yurttaşlardan iktidara dönük tepkileri ve Meletî’de “devletsizlik” haline öfke büyüyor. İlk durağımız olan Dilek Beldesi’nde yer alan Cemevi’nde, halkın gönüllü yardımlar için uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü. Cemevi’nde konuştuğumuz depremzede Gülseren Öztürk, çadır ve ısınma sorunları olduğunu dile getirerek, AFAD’ın belde halkına çadır vermediğini aktardı. Kendi çabalarıyla yaptıkları derme çatma bir çadırda yaşadıklarını söyleyen Öztürk, çadırda ikisi çocuk olmak üzere 6 kişi bulunduğunu ifade etti. Öztürk’ün kısık sesi dikkat çekerken, soğuk nedeniyle ailedeki tüm bireylerin hastalandığı öğrenildi. 

 

‘DEVLETTEN HİÇBİR ŞEY GÖRMEDİK’

 

Tamamen gönüllü yardımlarla yaşama tutunduklarını aktaran Öztürk, devletin ise kendilerine hiç yardım etmediğine değindi. Öztürk, “Devletten hiçbir şey görmedik” dedi.

 

 

‘ALEVİ OLDUĞUMUZ İÇİN YARDIM EDİLMİYOR’

 

Devletin, Alevi oldukları için kendilerine yardım etmediğini belirten Öztürk, şu sözlere yer verdi: “Ben bakıyorum, Cemal Gürsel, Paşaköşkü ve Çavuşoğlu gibi yerlerdeki enkaz çalışmaları daha dün akşam başlamış. O bölgelerin geneli Alevi ve o mahallelerde enkaz altında bir sürü ölü var. İçler acısı.”

 

TORPİL İLE ÇADIR

 

Ardından uğradığımız belde meydanında ise yurttaşların sorunlarının benzer olduğu görüldü. Mikrofon uzattığımız Arslan Sağlam, 11 kişi ile birlikte aynı çadırda kaldıklarını ifade ederken, AFAD’ın çadırları “torpil” ile dağıttığı bilgisini verdi. Belde muhtarına 4 adet çadır verildiğini söyleyen Sağlam, “Mağdur durumdayız” dedi. Belde sakini Bayram Karaçoban ise, beldede yer alan Aydoğan Mahallesi’ne sadece 3 çadır gönderildiğini belirtti. Karaçoban, “Bir okulda 60-70 kişi üst üste, sıkışık şekilde kalıyoruz. Çadırları adamı olanlara veriyorlar. Kimileri ise dışarda sabahlıyor” diye konuştu. “Millet perişan” diyen diğer bir belde sakini de, çadır sorununa dikkat çekti.

 

ÇADIR BULAMADI KONTEYNIR ALDI 

 

Bir sonraki durağımız olan Doğanşehir ilçesine bağlı Savaklı köyünde ise, halk “yalnız bırakıldık” diyor. Ailelerin kendi imkanlarıyla kurulan çadırlarda kalabalık bir şekilde kaldıkları görülürken, bir ailenin çadır yardımı yapılmadığı için 55 bin liraya konteynır aldıkları öğrenildi. Köyde elektrik ve su ise henüz bulunmuyor.

 

HASARLI BİNALARDA YAŞAM 

 

Köy sakini Mehmet Tula, “Milletin yardımı ile geçiniyoruz” dedi. AFAD’ın depremden iki gün sonra 50 çadır kurduğunu ifade eden Tula, ilk iki gün ise dışarıda kaldıklarını söyledi. Devletin yardım göndermediğini vurgulayan Tula, “Gönderse ne olur, göndermese ne olur. Sanki onlarla mı gelmişiz” ifadelerini kullandı. Tula, çadıra erişemeyen birçok kişinin depremden ağır hasar alan binalarında yaşamaya devam ettikleri bilgisini verdi.

 

 

15 AİLE BİR ÇADIRDA: DONUYORUZ

 

Cenaze ve düğünlerde kullanılmak üzere köyde bulunan çadırda yaşamaya çalışan aileler ise elektrik ve soba olmadığı için “donuyoruz” dedi. 15 ailenin bulunduğu çadırda köy sakini Hakan Alkan ve 70 yaşındaki Saime Çetintaş ile konuştuk. Alkan, köyde su olmadığı için hayvanlarına su veremediğini dile getirirken, Çetintaş ise yem ve saman olmadığı için ineklerinin ölmek üzere olduğunu aktardı. Çetintaş, soğuktan hastalanan çocuklarını akrabalarının yaşadığı Konya’ya göndermek zorunda kaldıklarını aktardı.

 

HDP KÖYLERDE ÇALIŞIYOR

 

Köylülerin ortak talebi elektrik ve suyun bir an önce yeniden sağlanması. Savaklı’nın ardından uğradığımız Sürgü köyünde de depremzedeler için durum diğer köylerden farklı değil. Birçok evde hasarın bulunduğu Güzelköy’de ise, çadır sorunu devam ediyor. Diğer köylerde olduğu gibi HDP’nin yardım organizasyonları, yurttaşların birçok ihtiyacını karşılamış durumda.

 

MA / Fırat Can Arslan 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version