Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuzey Kore’den Türkiye’ye taziye mesajı

Kuzey Kore'den Türkiye'ye taziye mesajı


Kuzey Kore’den Türkiye’ye resmi rakamlara göre 12 binden fazla kişinin öldüğü Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle taziye mesajı geldi.

Kuzey Kore resmi medyasının haberine göre Dışişleri Bakanı Choe Son-hu Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na bir taziye mektubu gönderdi. Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın aktardığına (KCNA) göre 8 Şubat’ta gönderilen mektupta Choe depremde ölenler ve yakınları için başsağlığı dileklerini iletti ve Türkiye’nin depremin yaralarını hızla sarmasını umduğunu söyledi.

KİM JONG-UN ESAD’A MESAJ GÖNDERMİŞTİ

Dün Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, depremde binlerce vatandaşını kaybeden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a taziye mesajı göndermiş ancak mesajında Türkiye’ye değinmemişti. KCNA’nın aktardığına göre, Kim taziye mesajında “Hükümeti, kendisi ve halkı adına Devlet Başkanı Esad’a ve onun aracılığıyla Suriye Arap Cumhuriyeti hükümetine, halkına ve afet bölgesindekilere derin sempatilerini ve başsağlığı dileklerini” iletmişti. Mesajda “Suriye Arap Cumhuriyeti hükümeti ve halkının deprem sonrası hasarı en kısa sürede ortadan kaldıracağına ve afet bölgelerindeki insanların yaşam koşullarını istikrara kavuşturacağına inanıyorum” ifadeleri kullanılmıştı.

Kuzey Kore’nin Suriye ile Türkiye’den daha yakın ilişkileri bulunuyor zira Türkiye 1950-1953 Kore Savaşı’nda Birleşmiş Milletler Komutanlığı bünyesinde Güney Kore’nin yanında savaşmıştı.

GÜNEY KORE TÜRKİYE’YE 118 KİŞİLİK EKİP GÖNDERDİ

Diğer yandan Kuzey Kore’nin barış anlaşması yapılmadığı için teknik olarak hala savaşta olduğu Güney Kore Türkiye’ye arama kurtarma çalışmalarına katılması için 118 kişilik ekip gönderdi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Kalkınma İşbirliği Direktörü Won Do Yeon başkanlığında gönderilen ekipte, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kişi, Milli Savunma Bakanlığı’ndan 49 kişi, Ulusal Yangın Teşkilatından 62 kişi, Kore Uluslararası İşbirliği Ajansından (KOICA)altı kişi dahil olmak üzere toplam 118 kişi yer alıyor.Güney Kore hükümeti ayrıca Türkiye’ye 5 milyon dolarlık acil insani yardım ve tıbbi ekipmanların da gönderileceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version