Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuşkayası dağındaki görüntü bölge halkını tedirgin ediyor: Volkan patlaması mı olacak?

Kuşkayası dağındaki görüntü bölge halkını tedirgin ediyor: Volkan patlaması mı olacak?


10 ili vuran iki büyük depremin ardından Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki Kuşkayası dağından çıkan duman ve siyah bazalt bölge halkından endişeye neden oldu.

Kuşkayası dağında depremden sonra sürekli ses geldiğini ve duman çıktığını görüntüleyen bölge halkı tedirgin olduklarını belirterek uzmanlardan yardım istedi.

Görüntülerin kısa sürede sosyal medyada yayılması üzerine açıklama yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremden sonra dağda yanardağ laharı gerçekleştiğini söyledi. Kuşkayası dağında depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan bılkı (lav), kül ve su buharının dağdaki karı erittiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, ‘‘Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna ‘yanardağ laharı’ denir.’’ dedi.

M7,9’luk depremde çıkan güre(enerji) 1 megaton(1 milyon ton) TNT’ye eşdeğer (500 atom bombası) olması nedeniyle 41 km derinde taşbulamacını(mağmayı) devindirip Kahramanmaraş’ta oluşturduğu kırıktan 2000 C’de kızgın, akışkan karatas(bazalt) püskürterek yanardağ oluşturmuştur. pic.twitter.com/eFyxhfjFmZ

— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 11, 2023

Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası dağında depremle oluşan derin yarıntıdan çıkan bılkı(lav), kül, su buharı, dağdaki karı eritip, çamurların birlikte kızgın bir akışkan olarak dağın eteğine 40-60 km/saat hızla akmıştır. Yerleşim olsaydı ölümcül olurdu. Buna “yanardağ laharı “ denir.

— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 11, 2023

AFAD: BÖLGEYE HELİKOPTER GÖNDERDİK, BASİT BİR KÜTLE HAREKETİ

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Göksu’nun büyük kızılcık köyünde sosyal medyada volkan patlaması şeklinde yorumlar yapıldı. Sikorsky helikopterimizi oraya gönderdik. Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur. Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil”

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version