Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kurtarma çalışmalarında en kritik saatler: Enkaz başında bekleyenlere depremzedelerin mental sağlığı için sessizlik çağrısı

Kurtarma çalışmalarında en kritik saatler: Enkaz başında bekleyenlere depremzedelerin mental sağlığı için sessizlik çağrısı


Artı Gerçek – Maraş merkezli depremlerin altıncı gününde birçok noktaya hâlâ kurtarma ekipleri gönderilmediği yönündeki eleştiriler sürerken, arama çalışmalarının yapılabildiği bazı noktalardan 130 saat sonra bile kurtarılma haberleri geliyor.

Ancak söz konusu görüntülerde, hem beton yığınlarının altındaki kişilerin yaşam belirtisinin duyulabilmesi için ihtiyaç duyulan sessizliğin yerini kalabalıklardan gelen sesin alması, hem de bu kişiler dışarı çıkarılabildiklerinde mental sağlıklarının gözetilmesi gerekirken sevinç çığlıkları ve tekbirlerle karşılanmaları dikkat çekiyor.

ZAMANLA YARIŞ SIRASINDA UYARI GEREKLİLİĞİ: ÇIKTIĞINDA SESSİZ OLUN

Bu durum, sekiz yaşındaki Rıdvan Çakıroğlu’nun Maraş’ta 116 saat sonra Ebrar Sitesi enkazından çıkarıldığı sırada yetkililerin özel olarak uyarı yapmak zorunda kalmasına sebep oldu. Rıdvan Çakıroğlu’nun çıkarılmasına dakikalar kala bir yetkili, şu uyarıları yaptı:

“Lütfen beni dinleyin. Bugün burada birkaç kişi çıkarmıştık. Çok kargaşa olmuştu. Siz de haklısınız. Seviniyorsunuz. Şükrediyorsunuz. Ama çocukcağız altı gündür o deliğin içerisinde. Sessizlikte, ışıksızlıkta.

İki şey rica edeceğim. Biliyorum zor olacak. Ambulansa bindikten ve gittikten sonra gelin kutlayalım hepimiz. Sarılalım, kutlayalım. Ama çocuk çıktığında lütfen şu anki sessizlik olsun.”

Yetkili, ışıkların kapatılmasını da rica ederek “Bakın çok önemli. Mental sağlığı da söz konusu şu an” dedi.

İSRAİL EKİPLERİNİN PROFESYONELLİĞİ DİKKAT ÇEKTİ

İsrail’den Türkiye’ye gönderilen ekiplerin profesyonel ve sistematik çalışma yöntemleri de dikkat çekti. İsrailli ekiplerin alkış istemediği, enkazdan saatler sonra çıkarılan kişinin heyecanlanmaması ve sağlığının daha da zarar görmemesi için ilk etapta yakınlarını göstermedikleri belirtildi.

Ekiplerin yanlarında özel simülasyon cihazları getirdikleri, çıkarılacak kişiye ulaşıldığında önce vücut ısı dengesini sağladıkları, ambulansın ve serumun sıcaklığını kontrol ettikleri aktarıldı.

İSRAİLLİ EKİBİ, ‘9900’ ADLI İSTİHBARAT BİRİMİ YÖNLENDİRİYOR

İsrail ordusu, Türkiye’ye depremden sonra ‘Zeytin Dalları’ adını verdiği insani yardım ve kurtarma ekibini yollamıştı. Bu ekiplerin, İsrail istihbarat merkezine bağlı ‘9900’ adlı birim tarafından yönlendirildiği belirtilmişti.

İsrail ordusunun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlarda, bu birimin görsel istihbarat sağlayarak ve uydu görüntülerini deşifre ederek, sahadaki ekiplerin çalışmalarını en verimli hale getirdiği açıklanmıştı. 9900 biriminin komutanı, “İhtiyaç duyulan her yerde hayat kurtarmak için ağırlıklı olarak özel operasyonlarda kullanılan haritalama becerilerinden faydalanıyoruz” demişti. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version