Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kızılay 11 şirketle kâr amaçlı holdinge dönüşmüş durumda

Kızılay 11 şirketle kâr amaçlı holdinge dönüşmüş durumda


Ahbap’ın yanısıra deprem bölgesinde bedava ilaç dağıtan Türk Eczacılar Birliği’ne tanesi 140 bin TL’den 5 adet çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay, eleştirilere neden olan uygulamalarıyla gündemden düşmüyor. Zaman zaman siyaset-rant tartışmalarının odağındaki kurumlardan Kızılay, borsaya kadar uzanmış durumda.

Çadır satışıyla ismi bir kez daha duyulan Kızılay Yatırım’ın 11 şirketi bulunuyor. Bu şirketler ise şunlar:

Kızılay İçecek

Kızılay Etki Yatırım

Kızılay Biyomedikal

Kızılay Teknoloji

Kızılay Portföy

Kızılay Sağlık

Kızılay Çadır & Tekstil

Kızılay Kültür & Sanat

Kızılay Sistem Yapı

Kızılay Bakım

Kızılay Lojistik

KADROLARI AKP TARAFINDAN DOLDURULDU

“Kızılay’ı resmen batırıyorlar” diyen CHP Milletvekili Gürsel Tekin, kurumda yapıldığı iddia edilen yolsuzluk ve usulsüzlükleri, temmuz ayında soru önergesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmişti. İktidar partisinin uzantısı gibi hareket eden Kızılay’ın kadrolarının AKP üyeleri tarafından doldurulduğunu belirterek, kuruma olan güvenin dibe vurduğuna dikkat çekmişti.

İnsani yardım amaçlı kurulmuş olan Kızılay’ın, tüm itirazlara rağmen kâr amaçlı bir şirkete dönüştürüldüğünü ifade eden Tekin “Türk Kızılay’ı resmen holding oldu. Holdingleşme ile birlikte Kızılay hayır kurumu işlevini yitirerek, mal alan satan bir ticarethaneye dönüştürüldü. Siz hiç, 11 şirketi, 11 Genel Müdürü, 1 CEO ve 1 CEO yardımcısı ve çok sayıda danışmandan oluşan bir yardım kuruluşu duydunuz mu?” diye sormuştu.

KIZILAY’A SORULAR

Tekin, önergesinde şu soruları yöneltmişti:

Kızılay son 5 yılda kaç taşınmaz, menkul ya da gayrimenkul satışı gerçekleştirmiş, buradan elde edilen geliri nerelerde kullanmıştır?

Kimler Kızılay’ı bir tür banka gibi kullanıp “vergisiz” para transferi yapmıştır? Kızılay yönetim kurulu başkanı ve üyeleri kaç yerden ve toplamda ne kadar maaş/ücret/huzur hakkı almaktadır?

Kızılay’ın özel şirketlerle ortaklık kurması, ticari faaliyetlerde bulunabilmesi, varlıklarına yerli veya yabancı şirketler ile kişilerin ortak olmasının kuruluş ilkelerine aykırı değil midir?

Bağış ve yardımlarla ayakta duran Kızılay’ın girişimci ve işletmecilere finansman sağlaması Kızılay’ın temel ilke ve prensipleri ile çelişmiyor mu?

Tekin, Kızılay tüzüğü ile Kızılay’ın bankalardan kredi alarak borçlanmasının önünün açılmasına dair sorunun ve Kızılay’ın kimlere para transferi sağladığını da yanıtlarını istemişti.

ENSAR’A DEVASA BAĞIŞ, VERGİ TARTIŞMASI

Kızılay’ın kendi bütçesinden çeşitli vakıflara para aktarması da tepkilere neden olmuştu. 2020 yılında hükümete yakın Torunlar Holding’e ait Başkentgaz’ın 7 milyon 925 bin dolarlık bağışının Ensar Vakfı’na aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Kızılay’ın Ensar Vakfı’na yapılan bağışa aracılık ettiğine ilişkin açıklamasıyla da eleştirilerin hedefi olmuştu.

Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre Kızılay ve Yeşilay’a nakit bağış yapılması durumunda, tutarın tamamının vergiden düşülmesi, vergi kaçakçılığı tartışmalarına neden olmuştu. Özelleştirilen Başkentgaz’dan gelen bağışın tamamen yasal yollarla Ensar Vakfı’na aktarıldığını bir televizyon programında anlatan Kınık, bağış işlemini “Vergi kaçırmak başkadır, vergiden kaçınmak başkadır” sözleriyle savunmuştu.

MÜSİAD BİNASINI KİRALADI

İstanbul’da onlarca mülkü bulunan Kızılay’ın 2020 yılında İstanbul Sütlücü’de MÜSİAD’ın binasını aylık 110 liraya kiralaması da gündem olmuştu.

BEYKOZ ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN SİYASET-RANT İLİŞKİSİ

Halk TV yazarı Serpil Yılmaz ise bugünkü yazısında, Beykoz Kızılay Şubesi üzerinden siyaset-rant ilişkilerini bir kez daha gündeme getirdi. Yazının ilgili bölümü şöyle:

Beykoz’a bağlı Anadolu Hisarı’nda arkeolojik kazı ve SİT olarak ilan edilen 2 bin 500 metrekarelik çok kıymetli bir yeşil alan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aile dostu iş insanı Remzi Gür’e Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “Remzi Gür Vakfı Müzesi” açmak üzere kiralanmıştı.

İştirakleri arasında Maspo Enerji’nin de bulunduğu Gürmen Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gür’ün müze hevesi, yerel gazete “İstamano”da yer alan 17 Haziran 2019 tarihli haberde şöyle ifade ediliyor: “Kastamonulu iş adamlarının sahibi olduğu QADRAJ kafe restoran Beykoz’da hizmete açıldı. Alakart ve fiks menü seçenekleriyle hizmet veren mekanın bahçesinde bin beş yüz kişi kapasiteli davet ve organizasyon alanı bulunuyor. Arazi üzerinde önümüzdeki günlerde Remzi Gür Vakfı Müzesi’nin de açılması hedefleniyor.”

MÜZE OLMADI AMA KAFE-RESTORAN OLARAK İŞLETİLİYOR

Qadraj Cafe’nin sahipleri olarak; MarmaraOSB, Beykoz Avrasya Kızılay Şubesi Başkanı ve Atak Şirketler Grubu Başkanı AKP eski İl Yönetim Kurulu üyesi Saadettin Çay ile AKP Beykoz İlçe Yönetim Kurulu üyesi ve inşaatçı Resul Rençber görünüyor. Orada müze yapılmadı ama Çay’ın Göksupark Turizm ve Organizasyon şirketi tarafından 2019 yılında işletmeye açılan Qadraj Cafe; nargile kafe, restoran ve davet alanı olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.

Covid 19 salgını nedeniyle 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağının uygulandığı Mart 2020 itibariyle Beykoz Kızılay şubesinin 2.5 ay süresince, her gün 140 kişiye dağıttığı 3 öğün yemeğin bu kafeden satın alındığı iddiası ortalığı karıştırmıştı.

Çay’ın yerine aynı yönetimde yer alan Kızılay Beykoz Şube Başkan Vekili Gür atanmıştı. Mart 2021’de de aynı görev, AKP eski Beykoz İlçe Başkanı Mustafa Gürkan’a geçiyor.

27.02.2022 tarihinde çoğunluk aranmaksızın gerçekleşen Türk Kızılay Beykoz şubesi olağan genel kurulunda,Türk Kızılay Genel Merkezi tarafından şube başkanı olarak atanan Gürkan tek aday olarak girdiği seçimi kazanarak, koltuğunu koruyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version