Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yeni lideri Hristodulidis oldu

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yeni lideri Hristodulidis oldu


Kıbrıs Cumhuriyeti eski dışişleri bakanı Nikos Hristodulidis pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sekizinci lideri oldu.

Resmi sonuçlara göre merkez sağ seçmenin desteklediği bağımsız aday 49 yaşındaki Hristodulidis oyların yüzde 51,9’unu aldı. İkinci turdaki rakibi 66 yaşındaki Andreas Mavroyiannis’in oyları ise yüzde 48,1’de kaldı. Rum kesiminde yapılan seçimlerin ilk turunda Hristodulidis, yüzde 32,04 oy oranı ile birinci, sol parti Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin (AKEL) desteklediği diğer bağımsız aday Mavroyannis ise yüzde 29,60 oy oranıyla ikinci olup 2. tura katılma hakkı elde etmişti. Adanın güney kesiminde kayıtlı 561 bin 273 seçmenden 406 bin 626’sı (yüzde 72,45) oy kullanırken, kullanılan oylardan 394 bin 225’i geçerli, 8 bin 422’si geçersiz sayıldı. Sandıklardan 3 bin 979 boş oy çıktı.

Uzun yıllar çeşitli kademelerde diplomat olarak görev yapan Hristodulidis, 2018-2022 yıllarında Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı. Hristodulidis, 2014-2018’de de Nikos Anastasiadis hükümetinin sözcülüğünü yürütmüştü.

Hristodulidis başkent Lefkoşa’da yaptığı zafer konuşmasında ” Gözlerinize bakarak size söz veriyorum. Güveninize layık olmak için her şeyi yapacağım. Tüm Kıbrıslıların başkanı olacağım. Bu akşam, ülkemizin, vatanımızın ve Kıbrıs’ımızın iyiliği için güçlerimizi birleştirmeye hazır olduğumuza dair samimi bir iş birliği mesajı gönderiyorum. Solun büyük partisi AKEL’e, sayın Andreas Mavroyiannis’e de sonsuz saygılarımı sunuyorum” dedi.

‘EN BÜYÜK ÖNCELİĞİM VATANIMIZIN BİRLEŞMESİ’

KKTC gazetesi Yenidüzen’in aktardığına göre konuşmasında Kıbrıs sorununa değinen Hristodulidis “En büyük önceliğim vatanımızın yeniden birleşmesidir. Çıkmazı kırmak için her şeyi yapacağım. Kıbrıs sorununun çözümü için gerekli koşulları yaratmak üzere diyaloğu yeniden başlatmak ve çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir çözüm bulmak hedefimdir. Sahada, kurumlarda ve ekonomide yeniden birleşmiş bir ülke ile Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, Maronitler, Ermeniler ve Latinler olmak üzere tüm meşru sakinlerinin haklarına saygı gösteren bir vatan arzuluyorum. Bu akşam özellikle son günlerde zor günler geçiren Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza seslenmek istiyorum. Acılarını paylaşıyor ve yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Mevcut durumun Kıbrıs sorununa çözüm olamayacağını bir kez daha ifade etmek isterim. Ülkemizin geleceği bu olamaz. Kıbrıs, Avrupa Birliği’ndeki son bölünmüş devlet olamaz” dedi.

HRİTODULİDİS 2017’DEKİ BM ÇERÇEVESİNİN YENİDEN GÖRÜŞÜLMESİNİ İSTİYOR

Hristodulidis’in önünde KKTC tarafıyla görüşmeleri duran Kıbrıs sorununun yanı sıra enflasyon nedeniyle emek piyasasındaki sorunlar, yolsuzluk skandallarının sonuçları ve yetkilileri binlerce sığınma başvurusuyla başa çıkmak zorunda bırakan göç artışı gibi zorluklar bulunuyor. KKTC tarafıyla barış görüşmelerinin son turu 2017 yılında yapılmıştı. Hristodulidis görüşmelere geri dönmeyi istese de 2017’de yayınlanan müzakereleri yöneten Birleşmiş Milletler çerçevesinin yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version