Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kamboçya’da ‘Türkiye yardımı’ tartışması radyo kapattırdı

Kamboçya'da 'Türkiye yardımı' tartışması radyo kapattırdı


– Kamboçya’da Türkiye’ye yapılan 100 bin dolarlık ( yaklaşık 1 milyon 900 bin Türk Lirası) deprem yardımı sonrası yaşanan yalan haber tartışması, ülkenin son bağımsız yayın organlarından biri olan ‘Voice of Democracy – Demokrasinin Sesi’ (VoD) radyosunun kapatılmasına yol açtı.

Kamboçya Başbakanı Hun Sen konuya ilişkin yaptığı açıklamada, VoD’nin yabancı bağışçılarına paralarını geri alma ve kendilerine başka bir iş bulma çağrısı yaptı. Hun, radyonun yorumcularının hükümetin, kendisinin ve oğlunun ‘onuruna saldırdığını’ iddia etti. Bu sebeple Kamboçya İletişim Bakanlığı’na radyonun yayın lisansını iptal etmesi için talimat verdiğini ve başkent polisine ‘düzeni sağlama’ ancak herhangi bir mülke el koymama’ emri verdiğini duyurdu.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, söz konusu radyo, 9 Şubat’taki haberinde, deprem yardımına izin veren hükümet belgesini Kamboçya Başbakanı Hun Sen’in değil, Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan oğlu Korgeneral Hun Manet’in imzaladığını iddia etmişti. Hun Sen ise VoD’un bu haberle gerçekleri çarpıtarak oğlunu karalamayı amaçladığını ve yurtdışı yardımları hakkında karar verme yetkisine sadece başbakanın sahip olduğunu belirtmişti. Yalanlama sonrası haberdeki hatayı kabul eden VoD, kaynaklarının bir hükümet sözcüsü olduğunu ve sebep oldukları karışıklıktan dolayı üzgün olduklarını belirtti.

2003’TEN BU YANA FAALİYETTEYDİ

Ancak bu açıklama 38 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten ve kendisini eleştirenlere ya da bağımsız medyaya yönelik sert tutumuyla bilinen Hun Sen’i tatmin etmedi. Kamboçya lideri dün söz konusu haber nedeniyle VoD’un kapatılması için talimat verdi. BBC’ye konuşan radyo yöneticileri, yayın lisansının iptal edildiğine dair tebligatın bugün başkent Punom Pen’deki (Phnom Penh) bürolarına gelen polisler eşliğindeki yetkililerce kendilerine tebliğ edildiğini söyledi. Radyo istasyonu bunun üzerine yayınlarına son verdi. Radyo istasyonunun bağlı olduğu medya grubu Kamboçya Bağımsız Medya Merkezi’nin yöneticilerinden Ith Sothoeuth ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şimdilik sessiz kalacağız. Umarız bu her şeyin sonu değildir” dedi. Hem Kmerce hem de İngilizce yayın yapan ve haberlerini internet sitesinden de duyuran VoD, 2003’ten bu yana faaliyet gösteriyordu.

‘ABSÜRT BİR KARAR’

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Asya direktörünün yardımcısı Phil Robertson, Kamboçya hükümetinin “VoD’un haberciliğini hiçbir zaman sevmediğini ve Başbakan Hun Sen’in bağımsız medyaya yönelik otoriter yaklaşımı nedeniyle VoD’un zaten muhtemelen bir süredir topun ağzında olduğunu” söyledi.

Robertson “Ama bu, Türkiye’ye yönelik yardıma ilişkin hükümet belgesini kimin imzaladığı gibi bir konu hakkındaki saçma sapan bir gerekçeye dayanan ölçüsüz ve gülünç kapatma emri için bir mazeret değil” diye ekledi. Robertson, “Bu uyduruk ve absürt karar sadece hükümetin medyayı daha da fazla bastırmaya yönelik gerçek niyetini gizlemeyi amaçlıyor” ifadesini kullandı.

SEÇİME HAZIRLIK İDDİASI

Hun Sen ve partisinin uzun yıllardır her genel seçim öncesi tüm bağımsız sesleri susturma yoluna gittiğini belirten Phil Robertson, “VoD’un peşine düşülmesi, 23 Temmuz’da yapılması planlanan seçimin de adil ve özgür olmayacağına dair iyi bir gösterge” dedi. Robertson, karardan sonra “Gerçek kaybedenin Kamboçya halkı olduğunu” sözlerine ekledi.

Uluslararası Af Örgütü de “Bu açıkça ülkede kalan son bağımsız medyanın kapısına kilit vurmaya yönelik bir girişim” açıklamasında bulundu. Örgüt, kapatma kararının, “Kamboçya’daki genel seçim öncesi diğer eleştirel seslere açık bir uyarı” olduğunu belirtti. ABD’nin Punom Pen Büyükelçiliği, Kamboçya makamlarını kapatma kararını gözden geçirmeye davet etti. Alman ve Fransız Büyükelçilikleri de genel seçim öncesi yaşanan bu olayla ilgili endişelerini ifade etti.

38 YILDIR İKTİDARDA

Kamboçya Halk Partisi’nin lideri olan eski general Hun Sen, 1985’ten bu yana ülkenin başbakanlık koltuğunda oturarak dünyanın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden biri unvanını elinde bulunduruyor. Hun Sen’in yönetimindeki Kamboçya hükümeti yoğun insan hakları ihlalleri ve baskıcı uygulamalarıyla suçlanıyor. (Kaynak, DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version