Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’dan 30 tonluk yardım malzemesi Şam’a gidiyor

İtalya'dan 30 tonluk yardım malzemesi Şam'a gidiyor


– Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yedinci gününde, Suriye’de de can kaybı artıyor. 12 yıldır savaşın devam ettiği ülkede, uluslararası yardımların hükümet ve silahlı isyancıların kontrolündeki bölgelere nasıl paylaştırılacağı tartışması da sürüyor.

Suriye’de silahlı isyancıların kontrolündeki bölgede arama kurtarma faaliyetleri yapan Beyaz Miğferler ile Suriye Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Hama, Halep, Lazkiye, Tartus ve İdlib’de 3 bin 500’den fazla kişi öldü. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgeye uluslararası yardımlar da ülkedeki siyasi kriz nedeniyle güçlükle ulaştırılabiliyor.

Yeterli yardımların ulaştırılmadığı konusundaki eleştirilere cevap veren Avrupa Birliği Suriye temsilcisi Dan Stoenescu, eleştirilerin haksız olduğunu savundu. Stonescu, “Birlik ülkelerinin hem hükümet kontrolündeki hem de diğer bölgelerdeki yardım faaliyetlerine katkı vermek için 50 milyon euro yardım topladığını” belirtti.

Stoenescu yaptığı yazılı açıklamada, “Aslında 10 yılı aşkın süredir sürekli olarak yaptığımız şeyi depremin ardından fazlasıyla sürdürüyoruz” dedi. AB temsilcisi, “yardım sağlamamakla suçlanmanın haksızlık olduğunu” dile getirdi.

ŞAM YÖNETİMİNE ÇAĞRI

Stoenescu, AB’nin sağlanan yardımın savunmasız insanlara ulaşmasını sağlamak için “yeterli güvenlik tedbiri” aradığını söyleyerek, Suriye hükümetinin “yardımları kendi kontrolündeki bölgelere saptırma sicili” olduğunu belirtti. AB temsilcisi, “Şam’daki yetkilileri insani yardım dağıtımını politize etmemeye ve insanlara yardım etmek için tüm insani ortaklar ve BM kuruluşlarıyla iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz” dedi. Stoenescu, AB’nin üye ülkeleri yardım sağlamaya teşvik ettiğini ve yaptırımların “insani yardımın ulaştırılmasını engellemediğini” savundu.

Batı yaptırımları altındaki Suriye hükümeti, “BM’ye başvurarak uluslararası yardımların Şam hükümeti ile koordineli bir şekilde merkezden dağıtılması gerektiğini” açıklamıştı. Suriye hükümeti, uluslararası yardımların Türkiye sınırından yapılmasına ve silahlı grupların kontrolündeki bölgelerden dağıtım yapılmasına karşı çıkıyor.

İTALYAN YARDIMLARI ŞAM’A GİTMEK ÜZERE BEYRUT’A ULAŞTI

Öte yandan, İtalyan hükümetinden dört ambulans ve 13 palet tıbbi ekipman da dahil olmak üzere 30 tonluk bir insani yardım sevkiyatı Şam’a gitmek üzere Beyrut’a ulaştı.

ABD YAPTIRIMLARI 180 GÜNLÜĞÜNE HAFİFTLETMİŞTİ

ABD Hazine Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye’ye yönelik yardımlara izin vermek amacıyla 180 günlük yaptırım muafiyeti sağlanacağını duyurmuştu. Açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından Suriye için deprem yardımıyla ilgili tüm işlemlere izin veren genel bir lisans yayımlandığı belirtilmişti.

ŞAM’DAN SİLAHLI MUHALEFETİN KONTROLÜNDEKİ BÖLGEYE YARDIM İZNİ ÇIKMIŞTI

Suriye hükümeti cuma günü yaptığı açıklamada depremin en büyük hasarı verdiği silahlı muhalefetin kontrolündeki bölgelere BM ve insani yardım kuruluşlarıyla koordineli şekilde yardım yapılmasına izin vereceğini duyurmuştu. Cuma günü ayrıca BM Suriye için 25 milyon dolarlık ek acil yardım açıklamış böylece Suriye’ye BM’den yapılan yardım miktarı 50 milyon dolara yükselmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version