Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in 11 Filistinliyi öldürdüğü Nablus baskını sonrası gerilim tırmanıyor

İsrail'in 11 Filistinliyi öldürdüğü Nablus baskını sonrası gerilim tırmanıyor


– İsrail’de aşırı sağcı Binyamin Netanyahu hükümetinin göreve gelmesinin ardından bölgede gerilim yeniden tırmanıyor. İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde bir eve düzenlediği saldırıda 11 Filistinliyi öldürmesinin ardından, Gazze’den İsrail’e roket atıldı. Roket saldırılarını gerekçe gösteren İsrail ordusu bu kez de Gazze’yi bombaladı.

NABLUS’TA NE YAŞANDI?

Son gerilimi tetikleyen olay, İsrail ordusunun “üç Filistinli militanı” tutuklama gerekçesiyle düzenlediği baskın oldu. Baskının silahlı çatışmaya dönüşmesi sonrasında, 11 Filistinli öldü.

Filistinli kaynaklar, çatışmada ölenler arasında 14 yaşındaki bir çocuk ile 72 yaşındaki bir erkeğin bulunduğunu belirtti. Ölenlerin en az dördünün Filistinli direniş örgütlerine üye olduğu, dördünün ise sivil olduğu aktarılıyor. Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı ise 66 yaşındaki bir erkeğin de, çatışma sırasında gaz soluması nedeniyle kaldırıldığı hastanede öldüğünü duyurdu. Çatışmada, aralarında üç yaşlı erkeğin bulunduğu 100 kişi de yaralandı.

İSLAMİ CİHAD: İKİ KOMUTANIMIZIN BULUNDUĞU EV KUŞATILDI

İslami Cihad’dan yapılan açıklamaya göre çatışma, Nablus’taki iki komutanının bulunduğu evin İsrail askerleri tarafından kuşatılması sonucu çıktı. Örgüt, baskın nedeniyle evin dışındaki mensuplarının da olaya müdahil olduğunu duyurdu. Çatışma sırasında çok sayıda patlama meydana gelirken, Filistinli gençlerin İsrail ordusunun zırhlı araçlarına taş attığı görüldü.

İSRAİL: GAZZE’DEN ROKET ATILDI

Nablus baskınının ardından, İsrail ablukası altındaki Gazze’deki örgütlerden de tepki gecikmedi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazze’den İsrail’in güneyindeki sınır kentleri Sderot ve Aşkelon’a altı roket fırlatıldı. Hava saldırısı sirenlerinin çaldığı bölgede roketlerden beşinin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği, birinin de açık araziye düştüğü belirtildi.

Roket saldırılarında yaralanan olmazken, İsrail ordusu misilleme olarak Gazze’yi kontrol eden Hamas’a ait olduğunu öne sürdüğü bir silah üretim tesisine hava saldırısı düzenledi. Sabaha karşı yapılan misilleme sırasında ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi paylaşılmadı.

İsrail’e düzenlenen roket saldırılarını ise üstlenen olmadı. İslami Cihad, İsrail saldırganlığına karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirten bir açıklama yapsa da, roket saldırılarını üstlenmedi.

FİLİSTİNLİLERDEN GENEL GREV ÇAĞRISI

Son gerilimin ardından, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria’nın yanı sıra Gazze’den genel grev çağrıları yükseliyor. Gazze’de okulların, üniversitelerin ve bankaların açılmadığı belirtiliyor.

Dünkü saldırıda ölenler ise yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle defnedildi.

BM VE MISIR’DAN ARABULUCULUK GİRİŞİMİ

Öte yandan, Mısır ile Birleşmiş Milletler’in (BM) gerilimin daha da tırmanmaması için arabuluculuk çabalarına başladığı belirtildi. BM temsilcisi Tor Wenn, tüm taraflarla temas halinde olduğunu belirterek “Tarafların hepsine zaten kırılgan olan durumu daha da alevlendirecek adımlardan kaçınma çağrısı yapıyorum” dedi.

NED PRICE: TARAFLAR GÜVENLİK İÇİNDE YAŞAMAYI EŞİT DERECEDE HAK EDİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da taraflara itidal çağrısında bulundu. Günlük basın toplantısında bölgedeki durumu değerlendiren Price, İsrail’i “Filistinli aileleri evlerinden çıkarma, yıkım, yasadışı yerleşim gibi gerilimleri alevlendirecek eylemlerden vazgeçmeye” çağırdı. Sözcü, “Tutarlı bir şekilde ifade ettiğimiz üzere İsrailliler ve Filistinliler emniyet ve güvenlik içinde yaşamayı eşit derecede hak ediyor” dedi.

AB’DEN ‘ORANTILI GÜÇ’ ÇAĞRISI

Avrupa Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada da, Batı Şeria’da tırmanan şiddetten endişe duyulduğu belirtildi. Sivillerin ölümünden duyulan rahatsızlığın vurgulandığı açıklamada, İsrail’e “ulusalarası insancıl hukuk çerçevesinde orantılı güç kullanımı” çağrısı yapıldı.

YIL BAŞINDAN BU YANA BATI ŞERİA’DA 40 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Nablus baskınının ardından İsrail’in sene başından bu yana Batı Şeria’da öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 40’a yükseldi. İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, geçen yıl yaklaşık 150 Filistinlinin İsrail tarafından öldürüldüğünü ve bunun 2004’ten bu yana en yüksek rakam olduğunu açıklamıştı.

İsrail öldürülenlerin çoğunun silahlı grup militanları olduğunu savunsa da, çatışmalarda İsrail’i protesto eden sıradan Filistinli gençler de öldürüldü. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version