– İranlı ünlü ödüllü yönetmen Muhammed Resulof İran hükümetini eleştirdiği için geçen yıl temmuz ayında tutuklanarak gönderildiği başkent Tahran’daki Evin Cezaevi’nden serbest bırakıldı.
İranlı İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) 2020 yılında Berlin Uluslarası Film Festivali’nde “Şeytan Diye Bir Şey Yoktur” filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanan Resulof’un dün akşam Azerbaycan Türkü aktivist Ekber Naimi ve Gonabadi dervişi Mustafa Abdi ile birlikte serbest kaldığını duyurdu. Reform yanlısı gazete Şark da Resulof’un serbest kaldığını doğruladı.
Yesterday evening, February 12, film director #Mohammad_Rasoulof, Azerbaijani (Turk) activist #Akbar_Naeimi, and Gonabadi Dervish #Mostafa_Abdi were released from Evin Prison.#Iran pic.twitter.com/GRG7TiozrF
— HRANA English (@HRANA_English) February 13, 2023
İran’ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Abadan kentinde 23 Mayıs’ta 10 katlı bir iş merkezinin çökmesi sonrasında ortaya çıkan usulsüzlük haberlerinin ardından bölge halkı yönetim karşıtı protestolar düzenlemişti. Gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında 70’ten fazla İranlı sinemacı “Silahını Bırak” başlıklı bir bildiri hazırlayarak, protestoculara müdahaleleri eleştirmişti. İmzacılardan biri olan Resulof “devrim karşıtlarıyla bağlantılı olmak ve toplumu kışkırtmak” gibi suçlamalarla itham edilmişti
CAFER PANAHİ DE SERBEST BIRAKILMIŞTI
Resulof’tan önce bir diğer İranlı yönetmen, Altın Ayı ve Altın Aslan ödüllü Cafer Panahi yetkililerin kendisini yeniden yargılanmak üzere kefaletle geçici olarak serbest bırakmayı reddetmesini protesto etmek için cezaevinde açlık grevine başlamasının ardından 3 Şubat’ta Evin Cezaevi’nden serbest bırakılmıştı. Panahi, 2009’da dönemin cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın tartışmalı şekilde yeniden seçilmesi sonrasındaki protestoları destekledikten sonra, 2010 yılında “sisteme karşı propaganda” yapmaktan dolayı verilen altı yıllık hapis cezasının onaylanması sonucu geçen sene 11 Temmuz’da tutuklanmıştı. Gözaltına alındığı sırada sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklanan İranlı yönetmenler Muhammed Resulof ve Mustafa El Ahmed hakkında bilgi almak için Evin cezaevine gitmişti. Panahi film çekmekten ve senaryo yazmaktan men edilmiş ve kendisine yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.
İran, Mahsa Amini adlı 22 yaşındaki kadının “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındığı sırada ölmesinin ardından yakın tarihinin en büyük halk ayaklanmasını yaşamıştı. Ülke geneline yayılan eylemlerde HRANA’nın aktardığına göre 12 Şubat itibarıyla 529 eylemci öldürüldü, dördü ise eylemlerle bağlantılı suçlamalardan dolayı idam edildi. (DIŞ HABERLER)
İranlı ünlü yönetmen Cafer Panahi serbest bırakıldı
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***