Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da kanser hastası tutukluya işkence


ANKARA – İran’da son bir ay içerisinde 182 Kürt ve 185  Beluci tutuklandı. Hengaw’ın raporuna göre, tutuklanan Kürtlerden kanser hastası Mohammad Shams’a işkence yapıldı.

 

İran’da çalışmalar yürüten insan hakları örgütü Hengaw, yayımladığı raporda, Ocak ayında en az 182 Kürt’ün tutuklandığını belirtti. Tutuklulardan 169’unun siyasi ve özellikle Kürt partileriyle işbirliği gerekçeleriyle tutuklandığı aktarılan raporda, 10’unun ise dini faaliyetlerde bulunmak ve ülke çapındaki protestoları desteklemek suçlamasıyla tutuklandığı bilgisi paylaşıldı. Raporda, Ocak ayı içerisinde gözaltına alınan Kürtler arasında en az 12 kadın aktivist, 14 çocuk, 9 öğrenci ve 6 öğretmen ile üniversite profesörünün de yer aldığı kaydedildi. 

 

KANSER HASTASINA İŞKENCE

 

Protestolar esnasında gözaltına alınanlardan biri olan Mohammad Shams’ın kanser hastalığı nedeniyle fiziksel durumunun kötüleşmesine rağmen ağır işkence gördüğü ve tutuklandığı aktarılan raporda, Shams’ın gözaltı ve sorgu sırasında gördüğü ağır işkence nedeniyle 4 dişinin kırıldığı belirtildi.

 

185 BELUCİ TUTUKLANDI

 

Öte yandan basında yer alan bilgilere göre, son bir ay içinde en az 185 Beluci de, Zahidan’da tutuklandı. Tutuklananlardan 125’inin kimliğinin doğrulandığı bilgisi verilen haberlerde, “Ağır güvenlik ortamı, kitlesel ve yaygın tutuklamaların yanı sıra internet kesintileri ve güvenlik teşkilatlarının ailelere yönelik tehditleri” nedeniyle gerçek tutuklu sayısının muhtemelen bu sayıdan çok daha fazla olduğu belirtildi.

 

KADINLAR TASARIYI ÇEKTİRDİ

 

Ayrıca İran İslam Cumhuriyeti Parlamentosu Yargı ve Hukuk Komisyonu, kadınların vasilerinin izni olmadan ülkeyi terk etmesini yasaklayan bir yasa tasarısını gündemine aldı. Ancak kamuoyunun gündemine gelen tasarının kadınların tepkisine neden olduğu ve geri çekildiği belirtildi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version