Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İktisatçı Prof. Dr. Küçükkale hesapladı; politika faizi indirilmese dolar kuru 9 TL’yi bile görmeyecekti

MB akıllanmıyor; kuru tutmak için 10 ayda 100 milyar dolar döviz satıldı


Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Yakup Küçükkale, herkesin merak ettiği ‘faiz politikası değişmeseydi, dolar kuru ne olurdu’ sorusunun cevabını verdi. Quadratic Trend yöntemiyle tahmin yapan Prof. Dr. Yakup Küçükkale’nin hesabına göre, eğer 2021 yılı Eylül ayında politika faizi indirimi olmasa, yani Eylül öncesi politikalar devam etseydi dolar kuru 2022 yıl sonu itibariyle sadece 8 lira 68 kuruş olacaktı. Dolayısıyla enflasyon hiç bir zaman yüzde 85’lere tırmanmayacak, yoksulluk da bu kadar derinleşmeyecekti.

Yakup Küçükkale, konuyla ilgili sıralı paylaşımın son kısmında şunları söylüyor: “Faiz politikamız 2021 Eylül ayında değiştiği için, 2021 Eylül öncesini “quadratic trend” ile tahmin ettim. Bu yöntem, yani quadratic trend yöntemi, elbette bir takım eksiklikler içeriyor. Mesela, “2021 Eylül ayında faiz politikamızı değiştirmeseydik, 2021 Eylül öncesi politikaları aynen devam ettirseydik” varsayımına dayanıyor. Ayrıca, ekonomide hiçbir şokun olmayacağı, son 20 yıllık trendde herhangi bir kırılma olmayacağı varsayımına da dayanıyor. Yani varsayımlar çok da gerçekçi değil… Ama ben bu deneyden kendimce şu sonucu çıkardım: Faiz politikamız değişmeseydi, kur bu kadar yüksek olmayacaktı.”

FAİZ POLİTİKASI DEĞİŞMESEYDİ, DOLAR KURU NE OLURDU?

1) Bu soru epeydir kafamı kurcalıyordu. Sonunda dayanamadım ve bilgisayarın başına oturmaya karar verdim. EVDS’den USD verilerini indirdim. Dönem 2001:1-2022:12. Aylık veri seti…

— Yakup Küçükkale (@ykucukkale) February 18, 2023

2021 YILI EYLÜL AYI DÖNÜM NOKTASI OLDU

Türkiye ekonomisi için 2021 yılı Eylül ayı tarihi dönüm noktalarından biri oldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yüzde 19 olan politika faizi yüzde 18 indirildi. Zira Erdoğan’a göre ‘enflasyon sonuç, faiz sebepti’. Erdoğan, politika faizinin indirildiği zaman enflasyonun da düşeceğini savunuyordu.

Ancak öyle olmadı! 2021 yılı Eylül ayında 19,25 olan yıllık enflasyon, sadece bir kaç ay içerisinde yüzde 36’ya çıktı! Erdoğan’ın politika faizinde indirim inadı devam etti. Bu arada TL hızla değer kaybetti, dolar bir anda 18 liraya kadar tırmandı. Doların yükselmesiyle enflasyon da patladı ve yüzde 85’leri gördü.

Türkiye’de yaşanan enflasyonun temel sebebi ‘girdi’ maliyetlerindeki artış olarak gösteriliyor. Bunun nedeni ise dolar kurundaki artış. Dolayısıyla Yakup Küçükkale’nin hesabına göre, Erdoğan inat etmese ve politika faizinde indirime gidilmeseydi dolar kuru 9 TL’yi bile görmeyecek ve enflasyon kuvvetle muhtemel yüzde 30’lar seviyesinde seyredecekti.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version