Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İki farklı kulis: Depremden etkilenen illerde vekil sayısı değişecek mi?

CHP'den göç eden depremzedeler için 'yurt dışı seçmen modeli' önerisi


Artı Gerçek – Maraş merkezli depremlerin 11 ilde büyük yıkıma yol açmasının ardından, gözler bir yandan da anayasal olarak en geç 18 Haziran’da düzenlenmesi gereken seçimlere çevrildi. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim sürecine ilişkin planlamaları merak ediliyor. Miliiyet gazetesi, depremlerde can kayıpları yaşanan illerdeki vekil sayılarının değişmeyeceğini yazarken, Cumhuriyet’in kulis haberinde “bazı illerde milletvekili sayılarında değişimlerin olabileceği” savunuldu.

‘DEPREMZEDELERİN GİTTİKLERİ İLİN VEKİL SAYISINA ETKİSİ OLMAYACAK’

Milliyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu’nun haberine göre, deprem nedeniyle göç veren ya da göç alan illerdeki nüfus o illerin çıkartacağı milletvekili sayısını etkilemeyecek. Buna göre, örneğin depremden önce yaklaşık 1 milyon 700 bin nüfusa sahip Hatay seçimlerde 11 milletvekili çıkarabiliyorken, depremden sonra kayıplar ve göçlerle nüfusu ne kadar azalırsa azalsın yine TBMM’ye 11 milletvekili gönderecek. Başta Mersin ve Antalya olmak üzere yoğun göç alan illere giden depremzedeler seçmen kütüğünü aldırıp oy kullansa bile gittikleri illerin vekil sayısına bir etkileri olmayacak.

HÜRRİYET: DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Hürriyet gazetesindeki Ebru Karatosun imzalı haberde de, illerin milletvekili sayısında ise bir değişikliğe gidilmemesinin planlandığı belirtildi. Gazeteye konuşan AKP çadırlarda oy kullanılabileceğini söyleyerek, “1999 Düzce depreminden sonra konteynerlerde Oy kullanılmış. Çadırlarda oy kullanılır. Güvenlik de sağlanır” dedi.

‘YSK VEKİL DAĞILIMINI BELİRLEYECEK’

Cumhuriyet gazetesinde Selda Güneysu imzasıyla yayımlanan haberdeyse, vekil sayısının değişebileceği belirtildi. Buna göre, seçmen kütükleri oluşturulurken, önce depremden etkilenen iller için Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) üzerinden nüfus sayımı yapılacak. Başta Maraş, Hatay ve Adıyaman’da yaşanan ölümlerin sayıca çokluğu baz alınarak, bu ölümlerin MERNİS’e işleneceği ve depremden etkilenen 10 ilin nüfus kaydının sayısal olarak ortaya çıkarılacağı belirtilirken, bu nüfus üzerinden de milletvekili dağılımının YSK’ce yeniden belirleneceği dile getiriliyor.

Habere göre illerde “milletvekili sayılarında değişimlerin olabileceği” de kaydedilirken YSK’nin seçim takvimini belirlemeden yaklaşık 4.5 gün önce illerin milletvekili dağılımını açıklayacağına dikkat çekiliyor. Dağılım sonrasında da deprem nedeniyle kendi illerinden Türkiye’deki diğer illere zorunlu olarak göç eden depremzedeler için “geçici ikametgâh belgesinin oluşturulacağı” ifade ediliyor.

‘GÖÇ ETTİKLERİ YERDE, KENDİ İLLERİ İÇİN OY KULLANMA’ FORMULÜ

AKP’nin “depremzedenin göç ettiği kentte kendi ili için oy kullanması” formülünü de çalıştığı belirtildi. Haberde “Erdoğan’ın seçim için 14 Mayıs’ta ısrar ettiği ileri sürülüyor” denilirken, “İktidarın üzerinde çalıştığı formüle göre göç eden depremzede geçici ikametgah belgesiyle kendi ili için oy kullanabilecek” ifadeleri kullanıldı.

Buna göre depremden etkilenen 10 ilden zorunlu olarak göç eden yurttaşlar, “Bulundukları ilde, nüfusa kayıtlı olduğu iller için örneğin Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi iller için oy kullanabilecek.”

(HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version