Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP’li Çağlar Demirel’in ‘hakaret’ duruşmasında Meclis tutanakları istendi

HDP'li Çağlar Demirel'in 'hakaret' duruşmasında Meclis tutanakları istendi


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis eski Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “sözlerini iade ettiği” konuşması nedeniyle açılan “Cumhurbaşkanına hakaret” davasının üçüncü duruşması Diyarbakır 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Çağlar Demirel’e, 29 Mayıs 2016 tarihinde yaptığı konuşmada Erdoğan’ın 28 Mayıs’taki Diyarbakır mitingi sırasında HDP hakkında söylediklerini kastederek “Kendisine iade ediyoruz” sözleri ile 1 Temmuz 2016’da “Saray, İsrail ve Rusya’ya diz çöküp yalvarıyor” ifadesi nedeniyle ‘cumhurbaşkanının şeref ve haysiyetini rencide ettiği’ iddiasıyla yargılandığı davaya, Diyarbakır 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmada, hakkındaki suçlamaya karşı savunma yapan Demirel, konuşmanın yapıldığı dönemde Diyarbakır Milletvekili ve HDP Grup Başkanvekili olduğunu hatırlattı. Milletvekili olarak halkın iradesini her yerde temsil etmekle görevli olduğunu söyleyen Demirel, Erdoğan’a yönelik sarf ettiği ve suç unsuru olarak gösterilen konuşmanın aynısı daha önce TBMM kürsünde söylediğini belirtti. Meclis kürsüsünde, yasama sorumsuzluğu kapsamında yaptığı konuşmaların aynısını dışarda da ifade ettiğini dile getiren Demirel, konuşmaların dökümlerinin Meclis’ten istenmesini talep etti.

KONUŞMAMI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA YAPTIM

Başka bir davadan tahliye edilmesinden bir hafta sonra hakkında bu davanın açıldığına dikkat çeken Demirel savunmasına şöyle devam etti:

“Dava konusu yapılan bu konuşma nedeniyle daha önce 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandım, bu nedenle bu dava mükerrerdir. Konuşmamın içerisinde herhangi bir suç unsuru yoktu, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yapıldı. Bu konuşmada yaptığım şey Cumhurbaşkanı’nın bize karşı söylediği sözleri ona iade etmektir. AİHM, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ davasında hak ihlali verdiği Vedat Şorli kararına bakabilirsiniz. Suçlama konusu yapılan konuşmayı siyasetçi olduğumdan kaynaklı düşünce, ifade özgürlüğü ve yasama sorumsuzluğu kapsamında yaptım”

‘HAKARET SAYILMASI BAŞLI BAŞINA SIKINTILI’

Demirel’in avukatı Serdar Çelebi ise ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçu kamuoyunda ve hukuk camiasında tartışma konusu olduğunu ifade ederek, “Erdoğan’ın hakaret ettiği sözleri ona söylemek hakaret mi, bunun tartışılması gerekir. Bunun hakaret sayılması başla başına sıkıntılı. Anayasa’nın 90’ıncı maddesine göre, AİHM’in verdiği kararlara uyulması yasal bir zorunluluktur. Mahkeme AİHM Şorli Türkiye kararını Adalet Bakanlığı’ndan talep edebilir. Müvekkilim daha önce 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava dosyası ile milletvekili olduğu dönemde Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaları TBMM’den talep edebilirsiniz” dedi.

İddia makamı, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

MECLİS’TEN TUTANAKLAR İSTENECEK

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan AİHM Vedat Şorli Türkiye kararının bir örneği ile Demirel’in Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaların bir örneğinin TBMM’den istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demirel’in daha önce 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava dosyasının da bir örneğinin istenmesine, Demirel’in duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 23 Mayıs’a erteledi.(MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version