Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatay’da 6’ncı gün: Salgın hastalık riski büyüyor


HATAY – Depremin 6’ncı gününde Hatay’da yaşanan su, seyyar tuvalet gibi sorunlar nedeniyle salgın riski büyüyor. TTB Merkez Konsey Üyesi Özgür Akbaba, devletin çocuk hastalıklarına karşı uyguladığı aşı programını devam ettirmemesi durumunda ciddi salgınların gündeme geleceğini belirtti.

Merkez üssü Meres ve Dilok olan depremde açıklanan son resmi verilere göre 21 bin 848 kişinin yaşamını yitirdi. Yaşanan depremde büyük bir yıkım yaşanan Hatay’da ise aradan geçen 6 güne rağmen barınma ve hijyen sorunu halen çözülebilmiş değil. Kentte birkaç noktaya seyyar tuvalet yerleştirilse de halen yetersiz kalıyor. Yine kentte su sorunu çözülebilmiş değil. Kentin birçok noktasında kemirgenler görülmeye başlanırken Hatay ciddi bir salgın sorunu ile karşı karşıya.  

Yaşanan bu tehlike karşısında Sağlık Bakanlığı tarafından kentte atılan herhangi bir adım olmazken Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Eczacılar Birliği ve gönüllü sağlıkçılar tarafından bir takım faaliyetler yürütülmeye başlandı. Eczacılar Birliği kentin 15 noktasında ilaç tedariki için seyyar eczaneler kurulurken TTB ise Defne ilçesinde kurduğu danışma masasında depremzedeler temel kontrollerde bulunuyor. Yine gönüllü sağlık çalışanları ise kurulan revirlerde yaralılara hizmet veriyor.

İSHAL SALGINI RİSKİ

Kentte olası bir salgın riskine karşı uyaran TTB Merkez Konseyi Üyesi Özgür Akbaba, temiz suya ulaşım kısıtlandığı ve içme sularının da bozulduğu ya da mikroplandığı durumlarda salgın riskinin her zaman bulunduğunu vurguladı. Kentte yeterli sayıda seyyar tuvalet bulunmadığına da dikkati çeken Akbaba, “Tuvalet kullanımı sonrasında yeterli su olmadığı, su için kısıtlı kullanılıyor olabilir. Bunlardan kaynaklı ishal salgını çok büyük risk oluşturuyor. O yüzden el temizliğine dikkat ederek pandemi dönemindeki gibi tekrar el antiseptikleri ve 70 derece üzeri kolonyaların mutlaka kullanılması gerekiyor. Özellikle tuvalet kullanıldıktan sonra bunlar yapılmalı. Şişe suyu dışında hiçbir suyu içmemek, meyve sebze yeniliyorsa onları yıkamak için de şişe su kullanmak gerekiyor” dedi.

‘BİR AN ÖNCE AŞILAMA YAPILMALI’

Yine kovid-19 ve grip gibi salgınlarında devam ettiğini vurgulayan Akbaba, kalabalık ortamlarda maske gibi önlemler alınması gerektiğini belirti. Devletin çözmesi gereken en önemli sorunlardan birinin de tetanos aşısı olduğunu belirten Akbaba, “Şuanda da depremden kurtulan, enkazdan çıkan herkesin bu aşıyı olması gerekiyor. Sahada çalışan insanların da her an yaralanma riskiyle karşı karşıya. Bunun yanı sıra çocukluk çağı aşıları da kesintiye uğramış durumda. Onların da devlet tarafından bir an önce sağlanıp, yapılması lazım. Yoksa kızamık, kızamıkçık, kabakulak, menenjit ve suçiçeği gibi daha ciddi çocukluk hastalıkları ve salgınlar oluşabilir” diye belirtti.

ORGANİZASYON SORUNU

Deprem bölgelerinde ciddi organize olamama sorunu yaşandığını da sözlerine ekleyen Akbaba, “Öncelikle insanlar göçüklerin altındaki binlerce insan çıkarılamadı. Sonrasında insanlar sokaklarda yatmak zorunda kaldı, gıda, su ve tuvalet sorunu oldu. Bunların hepsi büyük toplumsal sorunlar. Şu anda itibaren ne yapabildiğimize odaklanmalıyız. TTB olarak bizde genel sağlık hizmeti sunmaya ve bilgi vermeye çalışıyoruz. Halkın kendi kendine organize olması güzel, bunun devam etmesi gerekiyor. Devletin de bir an önce elinden gelenin daha fazlasını yapması lazım. Şuana kadar gördüğümüz elinden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

MA / Tolga Güney

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version