Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hatay’da 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde deprem: Enkaz altında kalanlar var | CANLI BLOG


HABER MERKEZİ – Merkez üssü Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçeleri olan 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde artarda depremlerin ardından tsunami uyarıları yapıldı. 

 

Merkez üssü Hatay’ın Samandağ ve Defne ilçeleri olan saat 20.05’te 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde artarda depremler meydana geldi. Meydana gelen deprem, Amed başta olmak üzere bölge kentleri ile Suriye, Mısır ve Lübnan’da da hissedildiği ifade edildi.

 

Şiddetli artçıların devam ettiği depremin ardından halk büyük panik yaşadı. Birçok kentte halk sokaklara, boş alanlara ve parklara akın etti. 

 

AFAD: SAHİL ŞERİDİNDEN UZAK DURULMALI 

 

Deprem sonrası “Hasarlı yapılara kesinlikle girilmesin” uyarısı yapan AFAD, “Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Doğru bilgi için resmi kaynakları takip edin. Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremler sonrasında, ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir” açıklaması yaptı.

 

AFAD, yaptığı bir diğer paylaşımda ise “Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 cm’e kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir” uyarısında bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sanal medya hesabından Hatay’daki depreme ilişkin açıklama yaptı. Hatay merkezli meydana gelen depremlerle ilgili incelemelerin devam ettiğini ifade eden Oktay, “Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz” diye seslendi. 

 

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de tsunami uyarısında bulunarak, kıyı kesimlerinden uzak durulması ve direktiflere uyulması çağrısı yaptı. 

 

Meydana gelen depremlerin ardından yaşanan gelişmeler şöyle:

 

09:49 – Merkez üssü Hatay olan depremde Osmaniye’de bir bina çökerken, kent merkezinde 2 hastane boşaltıldı.

 

09:36 – Hatay’da yaşanan şiddet olaylarına dikkat çeken ÖHD’li Mehdi Zana Akkaya, “Jandarma ve kolluğun yurttaşlara karşı zor kullanımına dair başvurular geliyor. Bunlara karşı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin devreye girmesi gerekiyor” dedi. 

 

07: 54 – HATAY’DA CAN KAYBI 6’YA YÜKSELDİ 

 

Hatay merkezli depremde şimdiye kadar 6 kişinin yaşamını yitirirken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilerek göre 18’i ağır 294 kişi yaralandı. 

 

01.31– Defne’de meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından 73 artçı deprem yaşandı.

00.28- Depremin merkez üssü Defne’de Haraparası Mahallesi Sanayi Caddesi’nde bulunan hasarlı bir bina yıkıldı. Enkaz altında kalanların olduğu tahmin edilen binada arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. 

00.17- Hatay’da meydana gelen depremlerden etkilenen Lübnan’da halk sokaklara dökülürken, can kaybının yaşanmadığı belirtildi.

00.06- AFAD, Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 42 ihbarın ulaştığını açıkladı.

 

23-05– İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay’da meydana gelen depremlerde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini,  213 kişinin de yaralandığını açıkladı.

 

22.34- Hatay Samandağ’da meydana gelen depremin hissedildiği kentlerden Dîlok’ta halk sokaklara çıktı.

 

22.32- Depremin merkez üssü Hatay’dan bildiren muhabirlerimiz, AFAD’a 28 enkaz ihbarının, 8 yaralı olduğu bilgisinin ulaştığını, Asi Nehri çevresinde çatlaklar meydana geldiğini aktardı.

 

22.25- Hatay’ın Defne ve Samandağı ilçelerinde saat 20.05’te meydana gelen depremin büyük sarsıntıya neden olduğu İskenderun’da, büyük panik yaşandı. Şehit Polis Abdullah Sinan Şirinoğlu Caddesi’nde bulunan 3 katlı boş bina çökerken, birçok binada ağır hasar meydana geldi.

 

22.13- Suriye Sivil Savunma, Hatay’daki depremin Suriye’de de hissedildiğini ve yaralıların olduğunu açıkladı.

21.40 Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfi Savaş, yaşanan deprem ardından Antakya’nın kırsal mahallelerinde binaların yıkıldığını ve enkaz altında insanların kaldığına dair ihbarlar aldıklarını söyledi. Yine kent içindeki hasarlı binaların bir kısmının da çöktüğünü belirten Savaş, kent içindeki köprülerden birinin de hasar aldığını aktardı. 

ANTAKYA’DA HASTANE BOŞALTILDI 

21.33: Antakya’da deprem sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde büyük panik yaşandı. Durumu iyi olan hastalar personellerin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, yoğun ve yataklı hastalar ise refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar daha sonra ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı.

 

21.30– Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ise, ilçede elektriklerin kesildiğini, birçok binanın yıkıldığını kaydetti. Yine kendilerine ihbarlar geldiğini belirten Eryılmaz, ekiplerin tespit için çalışamalara başladığını söyledi.Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor” dedi.

 

21.13- Depremin merkez üssü Hatay’ın Samandağ ilçesinde birçok bina yıkıldı, bir ailenin enkaz altında olduğu belirtildi.

 

20.44: Depremin ardından Amed’te de büyük panik yaşandı. Depremin etkilediği kentte halk sokaklara çıktı. Artçı sarsıntıların devam ettiği kentte, halk sokaklarda bekleyişini sürdürüyor. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version