Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hasan Sınar: Yurttaşlar yıkılan binalardan birkaç farklı fotoğraf çeksinler

Hasan Sınar: Yurttaşlar yıkılan binalardan birkaç farklı fotoğraf çeksinler


Artı Gerçek – Maraş merkezli iki büyük deprem ile 10 ilde yaşanan büyük yıkımın ardından, sorumlular hakkında yargılama süreci de başladı. Yıkımda ihmali olan müteahhitlerin bir kısmı tutuklandı.

Halk TV’de Barış Tekelioğlu ve Emin Çapa’nın programına katılan Ceza Hukuku Doçenti Hasan Sınar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yurttaşlara çağrıda bulunan Sınar, “Cumhuriyet savcıları yetişemeden enkazların kaldırılması gerekecek. O noktada iş yurttaşlara düşüyor. Yurttaşlarımız yıkılan her binadan mutlaka birden fazla fotoğraf almak suretiyle bunları bulundukları yerdeki emniyet genel müdürlüğünün web sitesine yükleyebilme imkânına sahipler. Bunlar ikinci dereceden dahi olsa hem ceza soruşturmalarında hem de ileride ortaya çıkabilecek tazminat davalarında delili olarak kullanılabilir. En azından bunları kullanarak Cumhuriyet Savcılarını iddianame düzenlemeye ilerleyen süreçte yargılamada mahkemeleri bir mahkûmiyet kararı tesisi etmeye zorlayabilme imkânımız olur” dedi.

Sınar’ın konuşmasının ilgili kısmı şöyle:

“O binaları yapan müteahhitlerin, diğer yüklenicilerin, o binaların denetimiyle görevli olan kamu görevlilerinin hiçbir şekilde ceza almamasında delil yetersizliği nedeniyle ya o dosyaların takipsizlik kararı ile soruşturma evresinde sona ermesi ya da yapılan yargılama sonucu yine delili yetersizliğine bağlı olarak şüpheden sanık yararlılık ilkesi gereğince beraat kararı verilmesi çok başat rol oynadı. Pazartesi gününden itibaren şunun niçin yalvarıyoruz. Biz bunun örneğini yaşadık. Yapılması gereken şey derhal, depremin etki alanı çok geniş biliyoruz ama buna uygun bir planlama yaparak Cumhuriyet savcılarının, mimar ve mühendisler odasının kendilerine katkı sağlayacak teknik bir mimar ve inşaat mühendisinde n oluşacak bir heyet ile birlikte bütün binalardan, yıkılan her binadan mutlaka ileride soruşturma ve yargılama aşamasında delili olarak ortaya konulabilecek karot testine esas teşkil edilebilecek donatı beton ve toprak örneklerinin alınması, konum bilgilerinin tespit edilmesi lazım. Bunun şimdi yapılması lazım. Zamana karşı yarışıyoruz ve son günlerimizi yaşıyoruz. O binaların altında on binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti.

Bir süre sonra iş makineleriyle o enkazlar kaldırılacak ve delilleri kaybedeceğiz. Deliller kaybedildiği zaman bir daha ileride devam edebilecek yargılama süreçlerinde failleri bilseniz de bütün denetim görevlerini ihmal eden herkesi tespit edip yargı önüne çıkartsanız da o insanların hak ettikleri cezaları alabilmesi imkânsız hale geliyor.

Cumhuriyet savcıları yetişemeden enkazların kaldırılması gerekecek. O noktada iş yurttaşlara düşüyor. Yurttaşlarımız yıkılan her binadan mutlaka birden fazla fotoğraf almak suretiyle bunları bulundukları yerdeki emniyet genel müdürlüğünün web sitesine yükleyebilme imkânına sahipler. Bunlar ikinci dereceden dahi olsa hem ceza soruşturmalarında hem de ileride ortaya çıkabilecek tazminat davalarında delili olarak kullanılabilir. En azından bunları kullanarak Cumhuriyet Savcılarını iddianame düzenlemeye ilerleyen süreçte yargılamada mahkemeleri bir mahkûmiyet kararı tesisi etmeye zorlayabilme imkânımız olur. Herkesin bu hassasiyeti göstermesini istiyorum. Özellikle sahada bulunan, deprem alanında bulunan yurttaşlarımızın bütün yıkılan binalarla ilgili mutlaka birden fazla şekilde, kolonların donatıların fotoğraflarını çekmelerini, bunları emniyet genel müdürlüğü sayfasında lokasyon da belirterek yükleme yapmasını talep ediyorum. Çünkü bu bir not düşmektir. Üstelik dijital bir delili ile not düşmektir. İlerde yargılama süreçlerinde bunun peşinden gidip hakkını arayabilmek mümkün olabilecektir.” (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version