İSTANBUL – HDK’nin toplumsal alanı örgütlemek için var olduğunu ifade eden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yeni yaşamın inşası için “HDK okullarının” kurulması gerektiğine işaret etti.
Kurdistan halklarının bileşkesi Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimlere, Türkiye’den de 20’ye yakın sol ve sosyalist parti ve hareketin de içinde yer aldığı “Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku” ile girdi. Seçim barajı nedeniyle bağımsız milletvekilleriyle 41 ilde 65 aday ile seçime giren blok, 36 milletvekili çıkararak Meclis’e girdi. Kurdistan ve Türkiye halklarını temsil eden siyasi parti ve hareketlerin bu birlikteliğinin getirdiği başarı nedeniyle bu birliği genişletme kararı alındı.
Bunun üzerine 15 Ekim 2011’de sosyalist parti, hareket, emek alanı, sendika, hak temelli sivil toplum örgütleri ile azınlıkları temsil 820 delegenin katılımıyla düzenlenen kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adı verildi. “Umuda Yolculuk” şiarıyla kurulan HDK, 12’nci Genel Kurulu’nu 29 Ocak’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Kurulda, bir önceki dönem eşsözcü olan Cengiz Çiçek ile Esengül Demir, güven tazeledi.
HDK’nin Türkiye ve Kurdistan halkları için önemini, ortaya çıkış nedenini, çözüm gücünü ve hedeflerini HDK’nin eski Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile konuştuk.
İKİ ÖNEMLİ SORUN
Türkiye’nin uzun zamandır “emek” ve “Kürt” sorununun olduğunu belirten Hamzaoğlu, bu alanda çaba gösteren bireylerin yaşayabilmek için çalıştığını ve “gücünü sattığını” söyledi. Bu iki bağlamda da yer alan insanların onurlu bir yaşam yaşayamadığını ifade eden Hamzaoğlu, tam da bu noktada HDK’nin devreye girdiğini ifade etti. Hamzaoğlu, HDK’nin bu iki sorunu da ortadan kaldırarak, Türkiye’de onurlu bir yaşamı inşa etmeye çalıştığını kaydetti.
HDK’nin bu iki sorunu, kurduğu meclislerde ele aldığını ve bu meclislerin de doğrudan demokrasi yöntemini içerdiğini belirten Hamzaoğlu, “Bu meclisler, çalışma, eğitim ve diğer alanlarda var olanların bir araya gelmesiyle oluşturuldu. HDK de, bu meclislerle sorunları çözme hedefiyle kurulmuş bir yapı” dedi. HDK’nin bünyesinde yazar, edebiyatçı, aydın, kadın aktivistler ve inanç guruplarının yanı sıra 40’tan fazla yapıyı bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Hamzaoğlu, “HDK, ötekileştirmeyi ve ayrıştırmayı engellemektir. Yani yeni bir yaşamı kurarken, öndeki engelleri kaldırma aracıdır” şeklinde konuştu.
MECLİSLERİN ÖNEMİ
HDK’nin evrensel bir örgütlenme biçiminin olduğuna işarete eden Hamzaoğlu, bu örgütlenme biçiminin Paris Komünü, Sovyet Konseyleri ve şu anda ise Rojava’da yer alan kantonlara benzediğini söyledi. Hamzaoğlu, “Bunlar en küçük birimler. İnsanların sorunlarının doğrudan demokrasiyle çözülecek birimler. Bunun tarihsel olarak adı her zaman değişmiştir. İkinci Dünya Savaşı döneminde faşizme karşı mücadelelerde adları değişmiş. İspanya da ve Yunanistan da adı değişmiştir. Bu nedenle HDK’nin meclisleri, sadece sağlık, gençlik ya da ekoloji meclisleri olarak görmemek gerekir. Esas bunların insanların doğrudan doğruya var oldukları yerde kurulduğunu değerlendirmek gerekir” diye kaydetti.
‘MÜCADELEYİ GELİŞTİRDİ’
HDK’nin varlığıyla, halklar için çok fazla şeyin yapılabileceğini gösterdiğinin altını çizen Hamzaoğlu, “En azından Türkiye halklarıyla Kürt halkının yaşamı için atılabilecek adımların olabileceğini, esasında sorunların kaynağını ve çözüm yolunun olduğunu gösterdi. Bununla ilgili herkesi sorumluluk altında tuttu. Bir eylemlilik sürecini var etti. Birlikte üretmeyi ve birlikte mücadeleyi geliştirdi. HDK’nin kuruluşundan önce bu yoktu. Bugün Türkiye’nin bir partisi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) HDK tarafından kurulmuştur. Bugün Meclis’te bulunan partilere baktığımızda tek tip bir sistem var. Ancak HDP gibi tek bir partinin içinde ise birden fazla parti, inanç ve gruplar var. Bunlar sadece kendilerini ifade etmek için değil, aynı zamanda karar mekanizması olarak da varlar” diye belirtti. Bu durumun Türkiye koşullarında bir başarı ve onur olduğunun vurgulayan Hamzaoğlu, “Tabi ki HDK’nin de eksiklikleri mevcut. Bunların giderilmesi ile ilgili umudumuz ve heyecanımız da olmalı. Ben o umudu ve heyecanı taşıyanlardan biriyim” ifadelerini kullandı.
‘ONURLU BİR YAŞAMIN İNŞASI’
HDK’nin toplumsal alanı örgütlemek için var olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “HDK, sadece bir siyasal mücadele aracı değil. HDK, siyasal süreci HDP ile yürütüyor. HDK, yaşam alanlarında var olacak, toplumsal alanı dönüştürecek, varlığını sürdürecek bir yapılanma. Her insanın kendisini bir organizma görebileceği bir yer. HDK’nin insan onuruna yakışan bir yaşamın inşasını hazırlayan bir yapı olduğunu unutmamak gerekir.”
HDK OKULLARI
HDK bünyesinde yer alan bileşenlerin, varlıklarını gözden geçirmesi gerektiği uyarısında bulunan Hamzaoğlu, “Koşulsuz bir şekilde HDK bünyesinde var olma biçiminden öte, olabildiğince bütün kadrolarıyla var olma şeklinde örgütlenmelidirler. Örneğin; eğitim alanında ‘HDK okulları’ açıp faaliyetleri genişletmemiz gerekiyor. Bu kapsamda çocuklara, kadınlara, işçilere, köylülere ve mevsimlik işçilere ulaşmamız gerekiyor. Kendisini, sosyal bir varlık olduğunu bilen toplumsal bir yaşantı içinde ne olduğunu bilen ve bunun için de mücadele eden insanı yaratmak, onun için de HDK okullarına gerek var” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***