Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güney Kore kendi rekorunu kırdı: Dünyanın en düşük doğum oranı daha da düştü

Güney Kore kendi rekorunu kırdı: Dünyanın en düşük doğum oranı daha da düştü


– Dünyanın en düşük doğum oranına sahip olan Güney Kore’de, yeni bir ‘rekor’ kırıldı. Güney Kore İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre, ülkede geçen sene doğan bebek sayısı bir önceki yılın rekor orandaki düşük seviyesine kıyasla daha da azaldı.

Buna göre, Asya’nın dördüncü büyük ekonomisi olan ülkede, bir yılda doğan bebek sayısı 2002’de yüzde 4 oranında gerileyerek 249 bine düştü. Böylece Güney Kore’de üç sene üst üste, bir yıl içinde doğumdan çok ölüm meydana geldi.

Güney Kore İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre, bir ülkede bir kadının yaşamı boyunca doğurması beklenen ortalama bebek sayısı 2022’de 0.78’e düştü. Bu veri bir önceki sene 0.81’di. Başkent Seul, 0.59 ile en düşük doğum oranına sahne oldu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2020 verilerine göre dünyadaki her kadın ortalama 1.59 bebek doğum oranına sahipken, ABD’de bu oran 1.64, Japonya’da 1.33 düzeyinde.

Güney Kore hükümeti ise düşen doğum oranlarını tersine çevirmek için her yıl milyarlarca dolar harcamasına rağmen, OECD ülkeleri arasında doğum oranı 1’in altında ölçülen tek ülke olmayı sürdürüyor. Görece muhafazakar bir toplum yapısına sahip güney Kore’de evli olmak çocuk sahibi olmanın ön koşulu olarak görülüyor. Ancak, ülkedeki aşırı yüksek barınma ve eğitim maliyetleri sebebiyle evliliklerin sayısı da hızla düşüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version