Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gölbaşı’nın ortasından geçen fay biliniyordu ama önlem alınmadı

Gölbaşı'nın ortasından geçen fay biliniyordu ama önlem alınmadı


Metin YOKSU


ADIYAMAN – Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen yerlerden biri de Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi oldu. Kentte yoğun yapılaşmanın olduğu yerlerde mahallelerde fay hattının açığa çıkardığı zemindeki yarıklar açıkça görünüyor. Yurttaşlar, ilçenin en işlek caddesinin hemen altından fay hattı geçtiğine dair 2013 yılından bu yana şikayetler olduğunu ancak bunların duymazdan gelindiğini ve önlem alınmadığını söyledi.

İlçe merkezinin ana yolu 1 Nisan Bulvarı ve Atatürk Bulvarı üzerinden Malatya, Adıyaman ve Maraş’ı bir birine bağlayan karayolunun devamı konumunda bulunuyor. Yıkımın en yoğun yaşandığı Fatih Mahallesi, Yeni Mahalle, Cumhuriyet, Kurugeçit ve Yavuz Selim Mahallesi de bu güzergah üzerinde yer alıyor. Bu mahallelerin ortasından geçen fay hattının toprakta ve asfalta meydana getirdiği kırılmalar ve binalardaki hasar açıkça görülüyor.

YIKIM SADECE AYNI HAT ÜZERİNDE

Fatih Mahallesi, 202 Sokak’ta yıkılan Yaşar Aparatmanı sakinlerinden Ahmet Kaya, mahalle ortasındaki yol boyunca devam eden kırıkları göstererek “Burada fay hattı geçtiği söyleniyordu. Ne olduğunu bilmiyoruz. Ama binalar iki metre yerinden oynadı kimi yerlerde. Yıkım sadece asfalt dediğimiz caddenin paralelinde yaşandı” diye konuştu. Kırıkların Yavuz Selim Mahallesi’ne kadar devam ettiğini belirten Kaya, bu hat üzerinde tek katlılar da dahil olmak üzere binaların çoğunun yıkıldığını söyledi.

NE ÖNLEM NE UYARI

Fatih Mahallesi’nde oturan ve depremde ölen AKP Adıyaman milletvekili Yakup Taş’ın da akrabası olduğunu söyleyen Kadir Mutlu da önceki yıllarda fay hattının buradan geçtiği yönünde herkesin konuştuğunu ancak bu konuda hiç bir önlem alınmadığı ve uyarı yapılmadığını söyledi:

“2013’ten bu yana burada oturuyorum. Köylü vatandaş, halk hemen herkes burada bir fay hattı olduğunu söylüyordu. Halktan duyduğumuz bilgiler bunlar. Ama bize iletilen veya uyarı yapan resmi bir bilgi yoktur. Bu hattın geçtiği yol boyunca evler ya yıkık ya da hasar almış durumda. Resmi olarak kimse bize önlem alın demedi. Önlem alınmış olsaydı bu şekilde olmazdı. Yedi katlı, altı katlı binalar burada var. Uyarı yapılmış veya tedbir alınmış olsaydı daha az hasar olabilirdi”

YUKARI MAHALLERDE YIKIM DAHA AZ

Mahalle sakinlerinden Mehmet Boynueğri de “Bu fay hattının buradan geçtiğini düşünüyoruz. Hattın geçtiği mahallerin Fatih Mahallesi, Yeni Mahalle, Cumhuriyet, Kurugeçit ve Yavuz Selim Mahallesi en çok hasar gören kısımlardı. Yukarı mahallerde çok sorun yok.” diyerek aynı hatta dikkat çekti.

Deprem sonrası kurtarma çalışmaları ve yardımların da eksik olduğunu dile getiren Boynueğri, “natandaş kendi imkanları ile bir şey yapıyor. Devletten talebimiz bir an önce yaraların sarılmasını istiyoruz. Acil olarak koyteynerlerin kurulmasını istiyoruz. Birçok kişinin halen çadırı yok” diye konuştu.

‘MÜEAHHİTE VERMEDİM, AİLEM KURTULDU’

Mahalle sakinlerinden olan Osman Öztekin’in evi de depremden zarar gören binalar arasında. Tamamen yan yatan binada bir kişi öldü. Ancak binayı müteahhite vermek yerine kendisinin yatırdığını belirten Öztekin, bu nedenle apartmanda yaşayan ailesinin hayatta kaldığını anlattı.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version