Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gökbilimciler süper kütleli ‘kaçak’ kara delik keşfetti

Gökbilimciler süper kütleli 'kaçak' kara delik keşfetti


– Gökbilimciler, süper kütleli kara deliklerin kontrolden çıkarak oluştukları galaksileri terk edebileceğine dair bir kanıt buldu. Söz konusu keşif, gökbilimciler Dünya’dan yaklaşık 7.5 milyar ışık yılı uzaklıkta bir cüce gökada olan RCP 28’i gözlemlerken yapıldı. Hubble uzay teleskobu ile yapılan rutin gözlem esnasında kontrolden çıkmış kara deliğin ilk kanıtını veren ışık demetini fark eden gökbilimciler, süper kütleli kara deliklerin uzayda ‘kaçak’ olarak dolaştığına dair bilinen ilk kanıtı bulmuş olabileceklerini belirtti.

GÜNEŞ’İN KÜTLESİNİN 20 MİLYON KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Bulgularını The Astrophysical Journal Letters’da yayımlayan bilim insanları, ilk olarak keşfettikleri parlak ışık demetinin kabaca 200 bin ışık yılı uzunluğunda olduğunu belirtti. Dünya’nın içinde bulunduğu Samanyolu galaksisinin iki katı genişliğindeki ışık demetinin, aktif olarak yeni yıldızlar oluşturabilen sıkıştırılmış gazdan oluştuğuna inanılıyor. Işık demetinin ardından gökbilimciler, Güneş’in kütlesinin 20 milyon katı büyüklüğünde olduğu tahmin edilen ‘kaçak’ bir kara delik keşfettiler.

Söz konusu karadeliğin şu anda ana galaksisinden saatte yaklaşık 5.6 milyon kilometre hızla uzaklaştığı tespit edildi. Bilim insanları, ‘kaçak’ kara delikten çıkan ışık demetinin, ana galaksinin tam merkezine geri gittiğini belirledi ve böylelikle süper kütleli ‘kaçağın’ ana galaksiden uzaklaşmakta olduğu kanıtlanabildi.

UZAKLAŞTIKÇA GÜÇLENİYOR

Kara delikler genellikle ‘astrofiziksel jetler’ olarak bilinen çeşitli maddeleri uzaya fırlatır. Gökbilimciler bu maddelerin, parlak ışık demetinde gördükleriyle eşleştiğini tespit ederek süper kütleli kara deliğin ana galaksisinden uzaklaşmakta olduğunu kanıtladı.

Bilim insanlarını şaşırtan bir başka detay ise, söz konusu ışık demetinin kendi galaksisinden uzaklaştıkça zayıflamak yerine güçlenmesi oldu. Gökbilimciler, bunun ‘kaçak’ bir kara delikle karşı karşıya olunduğu ihtimalini güçlendiren bir başka kanıt olduğunu söylüyor.

Bilim insanları, ‘kaçak’ kara deliklerin evrende ne kadar yaygın olabileceğine dair henüz yeterli bilgiye sahip değil, ancak gözlemler sürdükçe bu konuda bilgi birikiminin artması umuluyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version