Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gidenler ve kalanlar depremden sonraki Elbistan’ı anlatıyor

Gidenler ve kalanlar depremden sonraki Elbistan’ı anlatıyor


Merkez üssü Maraş Pazarcık ve Elbistan depreminin yıkıcı etkileri devam ederken resmi rakamlara göre 35 bin 418 kişi hayatını kaybetti. Osmaniye, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman, Hatay, Adana, Malatya, Maraş’ta büyük yıkıma neden olan depremde halen çoğu yerde enkaz altında insanların canlı veya cansız olduğu ifade ediliyor. Bir yandan insanlar kentleri tahliye ederken imkanları olmayan ve şehirleri terk etmek istemeyen on binlerce kişi dondurucu soğuk havaya rağmen çadırda veya risk alarak hasarlı evlerinde kaldı. Depremin yıkıcı etkilerinin olduğu Elbistan da bunlardan biri… Gidenler “mecburuz”, kalanlar “umudumuzu bırakıp nereye gidelim” diyor.

ONBİNLERCE KİŞİ GİTTİ

Elbistan, Maraş ilçesi olmasına rağmen kent merkezine yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta Göksu, Afşin’den geçilerek ve geçit vermez dağları aşarak gittiğiniz düz ovada güzelliği ile kendisini görenlere hayran bırakan bir bölgeydi. 142 bin nufüslü ilçenin yarısından çoğu ilçeyi tahliye etti.

Kalanlar geceleri eksi 20 dereceyi bulan dondurucu soğuk havaya rağmen umudunu koruyor. Elbistan şehirler arası otobüs terminaline gittiğimizde jandarma ve emniyetten aldığımız resmi bilgiye göre en az 11 bin kişi otobüsler ile Konya, İzmir, Antalya, Ankara Çanakkale gibi kentlere gönderildi. Halen de tahliye işlemleri sürüyor.

Elbistan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı’ndan edindiğimiz bilgiye göre Alevi dernekleri ve STK’ların çalışması ile de en az 3 bin 500 kişi tahliye edildi. Kendi imkanları ile de ilçeyi tahliye edenler olurken kent özellikle geceleri hayalet bir yere dönüşüyor.

‘SONRASINA BAKACAĞIZ’

Elbistan şehirler arası terminalinde bir an önce kenti tahliye etmeye çalışanlar ile görüştüğümüzde “Gidiyoruz ama sonra ne yapacağız” endişesi öne çıkıyor. Kenti terk etmeye çalışanlar arasında olan Fatih Türkan, Isparta’ya gideceğini ifade ediyor.

Köydeki evinin dahi yıkıldığını ve dondurucu soğukta çadırların dahi faydasız olduğunu söyleyen Türkan, “Her taraf yerle bir oldu. Köyde zor şartlar altında kalamıyoruz. Akrabalarımız var bizden önce öğrenci yurduna gittiler. Biz de onların yanına gideceğiz. 15, 20 gün veya bir ay burada kalacağız. Sonrasına bakacağız” diyor.

‘BELİRSİZLİK İÇİNDEYİZ’

Mehmet Vijdan da plansız bir şekilde ailesi ile birlikte yola çıktığını dile getiriyor. Akrabalarının yanına gitmeye çalıştığını ardından hızlıca yurduna dönmek istediğini söyleyen Vijdan, “Önce bir gidelim acımız biraz dinsin. Ortalık sakinleşsin. Sonra yeniden buraya döneceğim. Batıda yapacak bir şeyimiz yok. Evimizi yurdumuzu yeniden kurmam gerekiyor. Ama evlerimize ne olacak. Burası yeniden mi kurulacak. Kurulacaksa nasıl kurulacak. Evlerimiz sağlam mı yapılacak. Yeni ev yapacak parayı nasıl bulacağız bilmiyoruz. Belirsizlik içindeyiz” ifadelerini kullanıyor.

Maraş merkezli ikinci büyük depremin üssü Elbistan’da kalanlar ve gidenler anlatıyor. Kalanlar “Umudumuzu bırakıp nereye gidelim?” derken, gidenler ise endişeli: “Sonra ne olacak?”

METİN YOKSU bildiriyor ↘️ https://t.co/vH4URXqvlw @metinyoksu pic.twitter.com/tej5e3fPKz

— Kronos (@KronosHaber) February 15, 2023

HAYVANLARI İÇİN KÖYDE KALDI

Köyde yaşayan Hasan Kaya ise “Umudumuzu bırakıp nereye gidelim?” diyor:

“Doğanşehirde yaşıyorum. Kadınları, çocukları, tüm ailemi gönderdik. Ben köydeki hayvanlarımın yanında olmak için burada kalıyorum. Ailemi güvenli bir yere almamız her şeyden daha önemli. Onlar öncelikle depremden uzaklaşsın istedik. Ben de hayvanlarımızla kalacağım. Umudumuzu bırakıp nereye gidelim. Eğer devlet hayvanlarımızı alır veya onlara sahip çıkacak bir şey bulursa ben de gideceğim. Ama sonrası ne olacak bilmiyoruz.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version