Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteciler depremin vurduğu Hatay’da yaşananları anlattı: Yardımın ulaşmadığı yerler var


İSTANBUL – Hatay’da deprem bölgesinde yaşananları duyurmak amacıyla bölgeye giden gazeteciler, OHAL ile birlikte başlayan engellemelere dikkat çekerek, “Ne olursa olsun halkın sesi olmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

Merkez üssü Mereş Bazarcix (Pazarcık) olan iki depremden etkilenen kentlerden biri olan Hatay’da, haber takibi yapan gazeteciler, ana akım medya tarafından hedef gösteriliyor. Bir yandan kentteki yıkımı görüntüleyip, halkın mağduriyetini yansıtan gazeteciler, diğer taraftan saldırıların hedefi oluyor. 

 

Depremin ilk gününde Hatay’a giden gazeteci Büşra Cebeci, Volkan Pekal ve Pınar Gayip ile kentteki gözlemlerini anlattılar. 

 

Deprem ile birlikte İstanbul’dan yolla çıktıklarını paylaşan gazeteci Gayip, yüzlerce kişinin de deprem bölgesine gitmek üzere yolla çıktığını, ancak yardım konusunda yönlendirebilecek bir yetkilinin olmadığını gözlemlediklerini söyledi. Gayip, Defne ilçesindeki depremzedelerin, “Bir daha nasıl ayağa kalkarız?” sözleriyle, yaşadıkları mağduriyetin büyüklüğüne dikkat çektiklerini aktardı. 

 

GAYİP: ENKAZDAN ÇIKARACAK YETKİLİ YOKTU 

 


Gazeteci Pınar Gayip

 

“Hatay artık hayalet kent” diyerek, sözlerini sürdüren Gayip, “Çünkü evler tamamen yıkılmış. Ayakta kalan evlerin ise bir bölümü yok. Hala enkaz altında olan cenazeler var. Beşinci güne kadar enkaz altından sesler geliyordu ancak çıkarabilecek bir yetkili yoktu” diye belirtti. Halkların Demokratik Partisi (HDP), devrimci ve sosyalist kurum ve örgütlerin kente geldiğini ifade eden Gayip, “Halkın çağrısına devrimciler yanıt verdi. Bir arama kurtarma ekibi oluşturdu. Bir ekipmanları olmadığı için halkla çıplak elle kazı yaptılar. Kimi depremzedeleri enkaz altından çıkardılar. Yine enkaz altında bulunanların attıkları mesajlar var. ‘Bizi buradan çıkarın’ diyorlardı. Ancak OHAL ilanından sonra kentte asker yığıldı. AFAD ekipleri geldi. OHAL’in amacı buradaki gerçeklerin duyulmasının önüne geçmek, insanları sindirmek ve kaderlerine terk etmek amaçlanıyor” diye konuştu. Gazeteciler olarak çalışmalarının sürdürme konusunda engellemeler ile karşılaştıklarını dile getiren Gayip, “Haberleri anında duyurmaya çalışıyoruz. Bu nedenle haber sitemiz ETHA erişime engellendi. Burada bulunan muhabirimiz Elif Bayburt ana akım medya muhabirleri tarafından hedef gösterildi. İktidar buradaki gerçeklerin ortaya çıkmasını, yaşananların görülmesini istemiyor” şeklinde konuştu.

 

PEKAL: HALK ‘DEVLET YOK’ DİYOR

 

Gazeteci Volkan Pekal

 

Gazeteci Pekal da, kentte çalışmaların gönüllüler tarafından yapıldığını söyledi. Günler sonra asker ve polisin bölgeye geldiğini belirten Pekal, “Arama kurtarma çalışmalarının yapılması gerekiyordu. Ancak devlet bu konuda çok geç kaldı. Depremin beşinci günü Defne’de Kızılay’ı gördük. İlk defa sahada gördük. Yurttaşlar burada ‘devlet yok’ diyor” şeklinde konuştu.  “Tüm bu yaşananlardan iktidarın sorumluluğu var” diyerek, sözlerinin sürdüren Pekal, “Çökmüş bir devlet mekanizaması var. İnsanlar artık devletten umutlarını kesmiş durumda. Sesin gelmediği yerlerde arama kurtarma çalışması yapılmıyor” ifadelerinde bulundu. 

 

Pekal, OHAL ile birlikte gazetecilerin de engellenmeye çalışıldığını belirterek, “Ne olursa olsun halkın sesi olmaya devam edeceğiz” diye kaydetti.

 

CEBECİ: İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR 

 


Gazeteci Büşra Cebeci

 

Gazeteci Cebeci ise, “Kelimenin tam anlamıyla burada bir insanlık dramı yaşanıyor” diye belirtti. İlk günde arama kurtarma çalışmalarının olmadığını ve yurttaşların elleri ve tırnakları ile yakınlarını enkazdan çıkardığını paylaşan Cebeci, “Buraya dünyanın farklı ülkelerinden insanların gelmesi basının ve sosyal medyanın gücüyle oldu. Depremin bu kadar yıkıma neden olmasında hükümetin de etkisi var. Örneğin bir buçuk yıl önce yapılmış bir bina da yıkılmıştı. 24’lük demirlerle yapılması gerekirken 12’lik demirlerle yapılmıştı. Bina unufak olmuştu. 80 dairelik bir binadan söz ediyoruz. En az 400 kişilik bir apartmandan söz ediyoruz. Bu binanın enkazdan sağ ve ölü çıkan olarak 50 kişi olduğu söyleniyor. Geri kalanı nerede?” diye kaydetti.

 

İktidarın hem deprem öncesi hem de deprem sonrasında çok büyük eksik ve yanlışlarının olduğuna dikkat çeken Cebeci, “Devlet de geç geldi. Hatay’da enkazdan kurtarılanlar perişan haldeler. Hala yardımların ulaşmadığı yerler var” dedi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version