Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da para karşılığı haber iddiası: Ünlü sunucu kovuldu

Fransa'da para karşılığı haber iddiası: Ünlü sunucu kovuldu


– Fransa’nın en çok izlenen haber kanalı BFMTV’nin tanınan sunucularından Rachid M’Barki’nin programının yayından kaldırılması ve görevine son verilmesinin perde arkasından ‘para karşılığı haber’ çıktı. Le Monde gazetesinin Forbidden Stories ile ortak yürüttüğü araştırmaya göre M’Barki, para karşılığında yayınladığı haberlerle çeşitli çevrelere nüfuz sağlamakla suçlanıyor.

Araştırmada, Monaco’daki lüks yatlar, Sudanlı bir muhalefet lideri, Katar’daki yolsuzluk iddiaları gibi çok çeşitli konularda yapılan haberlerin, İsrailli bir dezenformasyon şebekesi olan ‘Jorge’ tarafından servis edildiği ortaya çıktı.

M’Barki ise haberleri yayınlaması için para aldığını reddetti. 54 yaşındaki ünlü sunucu, bununla birlikte, söz konusu haberlerin kendisine bir aracı tarafından sunulduğunu ve bunları kullanmayı seçerken şahsi mesleki muhakemesini kullandığını, BFM’nin editörlerini atlattığını kabul etti.

İSRAİL MERKEZLİ DEZENFORMASYON ŞEBEKESİ: TEAM JORGE

Le Monde gazetesinden araştırmayı yürüten gazeteciler, söz konusu haberlerin kaynağının Tel Aviv merkezli ve gerçek adı Tal Hanan olan Jorge Ekibi’nde yattığına dair kanıtları olduğunu dile getirdi. Jorge Ekibi, eski bir İsrail özel kuvvetler subayı tarafından yönetilen karanlık bir şebeke olarak biliniyor.

MÜŞTERİ GİBİ TEMAS KURDULAR

‘Forbidden Stories’ ekibinden üç gazeteci, bu kişilere erişebilmek amacıyla “çok uluslu bir şirket adına Afrika’daki eski Fransız sömürgelerinde nüfuz satın almak isteyen müşteri” rolüne girdi. Team Jorge ile temasa geçen gazeteciler, uzun pazarlıklar sonucu yüz yüze görüşme ayarladı.

TROL ORDUSU VE SAHTE HESAPLAR ARACILIĞIYLA YALAN HABER SERVİSİ

Team Jorge’nin Forbidden Stories ekibine sunduğu teklifin merkezinde, Facebook ve Telegram hesaplarıyla on binlerce sahte kimlik oluşturan Advanced Impact Media Solutions (AIMS) adlı bir platform vardı. Oluşturulan sahte haberlerin bu hesaplar aracılığıyla kamuoyuna servis edildiği belirlendi.

20 FARKLI YALAN HABER TESPİT EDİLDİ

Bu yöntemle 30’dan fazla seçime müdahale edildiği, Afrika’nın önde gelen isimlerinin e-posta adresleri ile sosyal medya hesaplarına erişimi bulunduğu iddia edildi. Araştırmayı yürüten gazeteciler ise Team Jorge tarafından servis edildiğine inandıkları 20 farklı uluslararası kampanya tespit ettiklerini belirtiyor.

BFMTV’de yayınlanan haberlerden birinde AB’nin Rusya yaptırımları nedeniyle Monaco’daki lüks yat ticaretinin olumsuz etkilendiğini ve 10 bin kişinin işini kaybetme riski nedeniyle sektördeki duruma dair tedbirler geliştirmesi için Monaco Prensi Albert’e aktarıldığı bilgisine yer veriliyordu. İkinci bir haber ise Paris’te Katar’daki eski bir savcıyı yolsuzlukla suçlayan broşürlerin dağıtılmasıyla ilgiliydi. İddiaların hiçbiri doğrulanamadı.

BAZILARI HÜKÜMETLER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞ OLABİLİR

Le Monde ve Forbidden Stories’e göre, şüpheli kampanyaların yayınlanması için kim ya da kimlerin ödeme yaptığı bir sır olarak kalmayı sürdürüyor. Ancak araştırmayı yürüten gazeteciler bazı haberlerin hükümetler tarafından yaptırılmış olabileceğini de düşünüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version