Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: Sağlam zeminlere doğru tekniklerle yapılan binaların yıkılmadığını gördük

Erdoğan: Sağlam zeminlere doğru tekniklerle yapılan binaların yıkılmadığını gördük


– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, deprem felaketinin ardından başlatılan çalışmalarda yaşanan eksiklikleri kabul etti. ‘Çetin kış şartlarını’ öne süren Erdoğan, “Kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz” dedi.

“Sağlam zeminlere doğru tekniklerle yapılan binaların yıkılmadığını gördük” diye konuşan Erdoğan, bir kez daha depremden etkilenen kentlerde mart itibarıyla konut yapımlarının başlayacağını söyledi.

Erdoğan, “Biz buraları sıfırdan yapacağız güçlendirme olmayacak. Bütün tahrip olmuş, harap olmuş yerleri sıfırdan inşa edeceğiz. Asgari bize 1 yıl müsaade” sözleriyle yine süre istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Haddini bil. Bugüne kadar hep sustum, sustum, sustum. Dürüst ol, bir günde dürüst olduğunu görelim. Bizzat Hatay’a geldiğim gün Genel Başkan Vekilimi oraya (Hatay Havalimanı) gönderdim. Yerinde git gör, oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı, orada ne olup bittiği biliyor” sözleriyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

Erdoğan, Maraş merkezli depremlerde yıkılan binalara ilişkin, “Tamamen yıkılmış 21 bine yakın binadaki 71 binin üzerinde bağımsız birimin enkazı kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı 118 bin binadaki 412 bin bağımsız birimin tahliye edildiğini bildirdi. Konuşmasında, ‘deprem üzerinden siyaset yaptıkları’ gerekçesiyle muhalefeti hedef alan Erdoğan, ‘Karakter fukaraları’ ifadelerini kullandı.

Hasar tespit çalışmaları bitmek üzere olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden evlerinin hasar durumu raporuna ulaşabilir.” dedi.

Erdoğan, depremlerde enkaz altından kurtarılan kişi sayısının 114 bin 834’ü bulduğunu söyledi.

ERDOĞAN YİNE SÜRE İSTEDİ

Erdoğan, 1 milyon 684 bin yurttaşın barınma ihtiyacının giderildiğini açıkladı.

Erdoğan, şöyle devam etti:

“Halen 65 bininin daha kurulumu süren konteyner sayısını ilk etapta 100 bine, ihtiyaç halinde 200 bine kadar çıkartabileceğiz. Çadır kent ve koyteyner kentlerlerde barınan vatandaşlarımızı bir yıl içinde kalıcı konutlara taşıyacağız. Hiçbir vatandaşımızı, ne acısında ne hayatını yeniden düzene koyma ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız. Şehirlerimizin tamamını konutu, iş yeri, sanayisi, tarımı, tarihi ve kültürel değerleriyle en küçük gerilemeye mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız.”

YERLEŞİM YERLERİ OVALARA, DAĞLARA…

“Üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji hocaları, deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalışıyoruz” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz.”

Erdoğan, mart ayında Hatay’da 40 bin 426, Maraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Antep’te 18 bin 544, Malatya’da 44 bin 770, Osmaniye’de 9 bin 550, Diyarbakır’da 6 bin, Urfa’da 3 bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500 ve Kilis’te ise 250 konutun inşasına başlayacaklarını bildirdi.

Erdoğan, “Depremlerden etkilenen 11 ilimizdeki TOKİ taksit ödemelerini 3 ay süreyle erteledik” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

Haddini bil. Bugüne kadar hep sustum, sustum, sustum. Dürüst ol, bir günde dürüst olduğunu görelim. Bizzat Hatay’a geldiğim gün Genel Başkan Vekilimi oraya (Hatay Havalimanı) gönderdim. Yerinde git gör, oranın yapılması döneminde zaten Binali Bey bakandı, orada ne olup bittiği biliyor.

İsim vereceğim. İGM, Kalyon İnşaat orayı beş günde eline aldı, bitirip yaptı. Milletimize teslim etti. Bunlarda doğruluk yok.

Biz buraları sıfırdan yapacağız. Şöyle böyle yapalım yok, sıfırdan Antakya inşa edeceğiz. Arsuz’u, İskenderun’u işaret edeceğiz. Bütün tahrip olmuş yerleri sıfırdan inşa ederek bütün vatandaşlarımızı yerleştireceğiz. Ama bize asgari 1 yıl müsaade.” (HABER MERKEZİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version