Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Enkaz altındaki kayısıyı ucuza almak istiyorlar


MELETÎ – Tüccarların depremin vurduğu Meletî’de, halkın temel geçim kaynağı olan ve enkaz altında kalan kayısıyı ucuza almaya çalıştığı öğrenildi.

 

Depremlerde ağır hasar alan kentlerden biri olan Meletî’de, yaklaşık bin 500 kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi de yaralandı. Depremlerde en ağır hasarı alan ilçelerden biri Wêranşar (Doğanşehir) olurken, bir diğeri ise  Argan (Akçadağ) ilçesi oldu. Temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olan Argan’da enkaz altında hayvan, tütün ve yanı sıra köylülerin kurutulmuş kayısıları da kaldı. Yüzlerce ton kayısının enkaz altında kaldığı ilçede, depremden sağ kurtulanlar enkaz altındaki ürünlerini kurtarmaya çalışıyor. Depremde yaralanan ve başka şehirlere sevk edilen yurttaşların ürünleri ise, mahalleliler tarafından kurulan ekipler tarafından enkazdan çıkarılarak depolara taşınıyor. Tüccarlar ise, deprem dolayısıyla çiftçilerin elindeki kayısıyı değerinin altında satın almaya çalışıyor.

 

‘BİR YILLIK EMEK’

 

Depremde evi yıkılan Ören Mahallesi sakinlerinden Özkan Aksu’nun yeni aldığı traktörü enkaz altında kalarak kullanılamaz hale gelirken, kayısıları da enkaz altında kaldı. Yakınlarıyla birlikte enkazın bir kısmını kaldırarak kayısılara ulaşan Aksu, enkaz altında kalan kayısının hemen hemen tamamını kurtarma imkanları olduğunu söyledi. Ancak kayısı toplama ve kurutmada kullandıkları malzemelerin hepsinin kullanılamaz hale geldiğini dile getiren Aksu, “Bir yıllık emeğimiz yani. Umudumuz yani. Bunu da kurtaramazsak hiç bir şeyimiz yok. Yapılacak hiç bir şey yok. Denilecek hiç bir söz yok. İyi kötü satabilir isek, elimize geçecek küçük meblağ bizim için umuttur” ifadelerini kullandı.

 

‘TABAN FİYAT UYGULANSIN’

 

Şu an piyasadan haberleri olmadığını, bu nedenle fiyatların hangi durumda olduğunu bilmediklerini kaydeden Aksu, “Şu an için bu kayısıda bir şey yok. Temiz bir şekilde çıkarabilme imkanımız oldu” dedi. Kayısıların ucuz fiyata alınma girişimleri duyduklarını belirten Aksu, şunları söyledi: “Çiftçinin kayısıyı satabilmesi ihracatçıya bağlı bir şey. İhracatçı ne dese çiftçi mecbur, muhtaç olduğu için vermek zorunda. Bu yüzden O sözün hakkı var. TMO (Tarım Mahsulleri Ofisi) bir alım yaparsa, belli bir taban fiyat uygulasa, kayısımız da yerlerde sürüklenmez. Belli bir fiyata gider. Belli bir alıcısı olur. İstedikleri gibi kafalarında fiyat belirlemezler.”

 

MA / Ahmet Kanbal

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version