Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünya Bankası Raporu: Hükümet İstanbul’daki kentsel dönüşümü kamu kaynaklarından finanse etmek istemedi

Dünya Bankası Raporu: Hükümet İstanbul'daki kentsel dönüşümü kamu kaynaklarından finanse etmek istemedi


Maraş merkezli 11 ili etkileyen ve resmi rakamlara göre 36 binden fazla kişinin ölümüne neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’deki konut güvenliği yeniden gündemde.

Middle East Eye (MEE) adlı haber sitesi de yayınladığı makalede, 2021’in aralık ayı tarihli Dünya Bankası raporuna atıfta bulunarak raporda Dünya Bankası’nın Türkiye’nin konutları güvenilir hale getirmesi için 465 milyar dolar harcaması gerektiği tespitini hatırlattı.

‘BAKANLIK KAMU KAYNAKLARI İLE KONUTLARI GÜÇLENDİRMEK İSTEMEDİ’

Dünya Bankası’nın, İstanbul’daki kamu binalarını güçlendirmek için 2004’te hayata geçirilen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi için (İSMEP) 550 milyon dolarlık (Bugünkü kurla yaklaşık 10 milyar 450 milyon Türk Lirası) finansman sağladığı vurgusu yapıldı. Toplamda 2 milyar 500 milyon dolarlık (yaklaşık 47 milyar 500 milyon Türk Lirası) proje hakkında 2018’de hazırlanan bir ara raporda dikkat çekici detaylara yer verildi.

Ara raporda, “Dönemin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın özel kişilere ait konutları kamu kaynaklarından sağlanan finansmanla yenileme konusundaki isteksizliği sebebiyle projenin bu ayağından vazgeçildiği” belirtildi. MEE’nin haberinde ayrıca, Dünya Bankası’nın Haziran 2021’de de Türkiye’ye 140 okul, hastane ve diğer kamu binalarını güçlendirmek veya yeniden inşa etmek için 265 milyon dolarlık bir kredi verdiği vurgulandı.

Raporda, “Türkiye’deki şehirlerde 2000’den önce inşa edilen konut stokunun çoğunun depreme ve iklim değişikliğinden kaynaklı sel, yangın, fırtına gibi tehlikelere karşı oldukça savunmasız” olduğunun altı çizilirken, “konutların acilen güçlendirilmesi gerektiğine” dikkat çekilmişti.

GÜÇLENDİRME GEREKEN BİNALARIN YALNIZCA YÜZDE 4’Ü ELDEN GEÇİRİLDİ

2021 yılı raporunda ülke genelinde risk taşıyan 6.7 milyon konutun yalnızca yüzde dördünde güçlendirme çalışması yapıldığını belirten Dünya Bankası, “Kentsel dönüşüm hedefinin ölçeği göz önüne alındığında, risk altındaki konutların güçlendirilmesini veya yeniden inşasını desteklemek için mevcut kamu finansman mekanizmalarının yetersiz olduğu” tespitini yapmıştı. MEE, inşaat sektöründeki ilişkiler ağı sebebiyle konu üzerinde çalışmanın zorluğuna dikkat çekti. Haberde, orta ve alt gelir gruplarının sağlıklı bir kentsel dönüşüme erişimi için ek finansman yöntemlerinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğu hatırlatılırken, olası depremlere hazırlık yapma sorumluluğunu konut sahiplerine yükleyen hükümetin 2019 yerel seçimleri öncesi çıkardığı imar affı ile eleştirilerin hedefinde olduğu belirtildi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version