Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Devlet 4 gün sonra gitti: Donarak yaşamını yitirdiler


MEREŞ – Barış Mahallesi’ndeki aile apartmanında babasıyla birlikte 7 yakınını kaybeden Ali Güzel, enkaz altında kalanların donarak yaşamını yitirdiğini belirterek, devletin 4 gün sonra geldiğini söyledi.

 

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 kenti etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde,Nurhak ilçesinin büyük bir bölümü yıkıldı, en az 300 kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı. İlçenin tamamı neredeyse enkaz alanına dönerken, ne Nurhak ne bağlı mahallelerde neredeyse kimse kalmadı. Barınma ve ısınma problemlerinin tam anlamıyla çözülmediği ilçede, enkaz kaldırma çalışmaları halen devam ediyor. İlçede kurulan çadır kentlerde de insanlar ağır şartlar altında yaşıyor.

 

DEPREME GEÇ MÜDAHALE EDİLDİ

 

İlçenin en çok depremden etkilenen Barış (Koppan/Sêvreşan) Mahallesi’nde ise hayatını kaybeden kişilerin sayısı ise 20’yi aştı. Depremden 4 gün sonra yapılan müdahalede, bir aile apartmanının enkazında 7 kişi yaşamını yitirdi, iki kişi yaralı halde çıkarıldı. Deprem sonrası müdahalenin geç yapıldığını belirten aileler, enkaz altında kalanların donarak yaşamını yitirdiğine dikkat çekiyor.

 

‘DEVLET 4 GÜN SONRA GELDİ’

 

Depremden 4 gün sonra enkaz altında kalan babasının cenazesine ulaşan Ali Güzel, tek başına günlerce enkaz kaldırmak için mücadele ettiğini anlattı. Yengesi ve yeğenini kurtaran Güzel, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizim apartmanda 7 kişi enkazda kalarak hayatını kaybetti. Biz, Elbistan ilçe merkezinden yardıma geldik ama yollar kapalı olduğu için gelemedik. Arabalar yolda kalmıştı, araçları ite ite ancak enkaz yerine vardık. Yengemi enkazdan çıkardım, Elbistan’a hastaneye götürdük ama abimi bulamadık. Üç gün sonra köyün makinesi ile enkazı kaldırdık ve köylülerin yardımıyla insanları enkaz altından çıkardık. Dördüncü gün ancak devletin araçları geldi. Ambulansı durdurdum, yengemi hastaneye götürmek için ama ‘sizden daha aciller var’ denilerek alınmadık.”

 

‘CENAZELERİ TIRNAKLARIMIZLA ÇIKARDIK’

 

Erken müdahale edilmesi durumunda enkazdan birçok kişinin kurtulabileceğini ifade eden Güzel, “İkinci gün bile müdahale edilseydi, mutlaka onları kurtarırdık. Ben çok acı çektim. Tırnaklarımızla cenazeleri enkazdan çıkardık. Bunu asla unutmayacağım. Burada bir ihmal var. Abimin vücudunda hiçbir yara yoktu ve sadece donmuştu. Biz onu enkazdan çıkardığımızda, sigarası halen parmaklarının arasında duruyordu. Ben 7 akrabamı kaybettim ve bunların tamamı da donmuştu” diye anlattı.

 

3 GÜN SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI

 

Deprem enkazından iki gün sonra kurtulan Hanife Güzel, “Ben yukarı kata çıkıp bir şeyler getirdim ama deprem oldu. O an enkazın altında kaldım, beni 3 gün sonra enkazın altından çıkardılar. Beni çıkardıklarında kan içinde kalmıştım. Birkaç gün hastanede kaldıktan sonra buraya geldim. Depremden iki, üç gün sonra müdahale edilseydi, eşim ve diğerleri kurtulurdu” dedi.

 

‘ERKEN MÜDAHALE EDİLSEYDİ…’

 

Babasını kaybeden Elif Güzel ise, “Biz, evin giriş katında oturuyorduk. Sonra deprem oldu ve enkaz altında kaldık. Bizi oradan çıkardılar. Erken müdahale edilseydi, hepsi kurtulurdu, çünkü beton kalın değildi ve babamın yeri belliydi. Annemi üç gün sonra kurtardık. Annemin sesi ikinci gün kesildi ama en sonunda annemi kurtardık” diye konuştu.

 

BEŞ ÇOCUĞUNU KAYBETTİ

 

Kızı, damadı ve üç torununu kaybeden Selma Çiçek ise, ağıtlar yakarak yaşananları anlattı. Çiçek, “Yollar kapalıydı, onları kurtarmak için yardıma gidemedik. Beş çocuğumu orada kaybettim. Bu acı dinecek bir acı değil” dedi.

 

Aile, küçük bir çadır içerisinde taziyeleri kabul ediyor.

 

MA / Adnan Bilen

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version