Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Depremin dördüncü günü: Dondurucu soğukta binlerce kişi kurtarılmayı bekliyor CANLI BLOG


HABER MERKEZİ – Mezopotamya Ajansı muhabirleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası başlayan baskı ve gözaltılara rağmen deprem bölgesinden gelişmeleri aktarmaya devam ediyor. Hava sıcaklığının eksi 10 dereceye düştüğü kentlerde yıkılan binaların altında binlerce kişi kurtarılmayı bekliyor. 

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 6 Şubat’ta artarda meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 10 bine yükseldi. Deprem bölgesinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan eden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 gün sonra gittiği depremin merkez üssü Bazarcix’ta (Pazarcık), günlerdir enkaz altında bulunan yakınlarının çıkarılmasını bekleyen depremzedelere 10 bin lira verileceğini söyledi. Daha sonra depremin enkaza çevirdiği Hatay’a giden Erdoğan, bu kez “Deprem bölgesinde devlet yok” diyen depremzedelere hakaretlerde bulundu, dayanışma kampanyası yürütenleri hedef aldı.

OHAL ilan edilmesinin ardından tehditlerle başlayan, dün ise gözaltılarla devam eden gazetecilere yönelik baskılara rağmen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri, Mereş, Dîlok, Meletî, Semsûr, Riha, Amed, Kilis, Osmaniye, Adana ve Hatay’dan gelişmeleri aktarmaya devam ediyor.

12:02 – Depremin merkez üssü Bazarcıx’ta halkın adeta çaresizlik içerisinde bekleyişlerini sürdürdüğünü ifade eden CHP Milletvekili Atila Sertel, çadırların olmadığını, insanların hala soğukta aç ve susuz olduğunu söyledi.  

 

11:28 – DEPREM BÖLGESİNDE HAVA DURUMU 

Kar yağışının etkisini kaybettiği deprem bölgesinde hava sıcaklıkları sıfırın altında seyrediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hava tahmin raporlarına göre, depremlerden etkilenen illerdeki hava durumu şöyle:  

 

Mereş: Hava parçalı ve çok bulutlu olacak. En düşük sıcaklığın sıfırın altında eksi 6, en yüksek sıcaklığın 1 derece olması öngörülüyor.

 

Dîlok: Hava parçalı bulutlu, rüzgar kuzeybatı yönlerden 10-20 km/saat, en düşük en yüksek hava sıcaklıkları: -4/4

 

Meletî: Hava bugün parçalı ve az bulutlu, gece ve sabah sisli ve puslu, rüzgar güney yönlerden 5-15 km/saat, en düşük / en yüksek hava sıcaklıkları : -11/-6

 

Semsûr: Bugün parçalı ve çok bulutlu, rüzgar kuzey yönlerden 15-25 km/saat, en düşük/en yüksek hava sıcaklıkları: -4/4

 

Amed: Bugün parçalı ve çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı, rüzgar Kuzeybatı 10-20 km/saat hamlesi 30-50 km/saat, en düşük/en yüksek hava sıcaklıkları: -4-6

 

Riha: Bugün parçalı bulutlu, rüzgar Kuzey 10-20 km/saat, en düşük/en yüksek hava sıcaklıkları: -1/6

 

Hatay: Bugün parçalı az bulutlu, rüzgar Kuzeybatı 5-10 km/saat hamlesi 15-30 km/saat, en düşük/en yüksek hava sıcaklıkları: -4/9

 

Osmaniye: Bugün Az bulutlu, rüzgar kuzey yönlerden 5-10 km/saat, en düşük/en yüksek hava sıcaklıkları: -2/8

 

Kilis: Parçalı az bulutlu, rüzgar güney yönlerden 5-10 km/saat, en düşük/en yüksek hava sıcaklıkları: -4/6

 

Adana: Bugün parçalı ve az bulutlu, rüzgar Kuzey 5-15 km/saat, en düşük / en yüksek hava sıcaklıkları: 0/10

 

10:56 – Bazarcix, İslahiye ve Nurdağı’nda depremzedeleri ziyaret eden HDP milletvekili Mahmut Toğrul, arama-kurtarma çalışmaları için deneyimli ekiplere acil ihtiyaç olduğunu söyledi. 

 

NACİ GÖRÜR: İSTANBUL’DA EN FAZLA 7.5 BEKLİYORUZ 

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, “İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur” dedi.

10:37 – CENAZELER HAFRİYAT KAMYONUYLA TAŞINIYOR 

Depremde enkaz yığınına dönen Nurdağı ilçesinde arama kurtarma çalışması yürüten AFAD görevlisi, çalışmaların yavaş ilerlediğini ve cenazelerin hafriyat kamyonuyla taşındığını söyledi.  

 

10:34 – Depremin yıkıma yol açtığı Semsûr’da yardım ekiplerini bekleyen bir yurttaş, 3 gündür enkaz altında yaşamını yitiren annesinin ayaklarına bakıyor. 

10:12 – Depremin merkez üssü olan Bazarcix’ta Cengiz Topel Mahallesi’nde 4 gün sonra açılan yaşam koridorunda, hayatta kalmayı başaran 3 kişi kurtarılıyor.

09:36 – Nurdağı ilçesinin 3 bin nüfuslu olan Keferdız Mahallesi’nde, depreminde üzerinden 4 gün geçmesine rağmen AFAD’ın arama kurtarma çalışması başlatmadığı belirtildi. 

09:00 – Mereş’teki depremden en fazla etkilenen illerden Meletî’de yaşadıklarını anlatan Adem Kara, “İki gün aç ve susuz kaldık. Arama kurtarma çalışması hiç yoktu. Biz sadece Malatya’da deprem olduğunu sandık” dedi. 

08:03 – AFAD,  yaşamını yitirenlerin sayısının 9 Şubat saat 07.45  itibariyle 12 bin 873’e yükseldiğini açıkladı. 

08:00 – CAN KAYBI 12 BİN 391’E YÜKSELDİ 

AFAD,  yaşamını yitirenlerin sayısının 9 Şubat saat 03:00 itibariyle 12 bin 391’e yükseldiğini açıkladı. 

 

00.40 RIHA’DA CAN KAYBI 127’YE YÜKSELDİ

Deprem nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 127’ye yükseldiği Riha’da, çok sayıda kişi enkaz altında kurtarılmayı bekliyor.

00.34 YARALILARIN SEVKİ SÜRÜYOR

Deprem bölgelerinde yaralanan aralarında çocukların da bulunduğu 44 kişi ve 10 refakatçi, Adana’dan askeri nakliye uçağıyla İstanbul’a getirildi. Uçağın Atatürk Havaalanı’na iniş yapmasının ardından yaralılar, ambulanslara taşındı ve tedavilerinin yapılması için çevre hastanelere götürüldü.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version