Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili çalışmaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla Diyarbakır’da bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremde yıkılan binalarla ilgili ihmali ve sorumluluğu olanların hesap vereceğini söyledi. Bozdağ, şimdiye kadar 254 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını ifade ederek, soruşturmalar için özel bürolar kurulduğunu söyledi.
Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalarla ilgili son gelişmeleri paylaştı. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun soruşturmaları yürütmek üzere, gönüllülerden belirlediği, 478 savcının, 394 adli tıp uzmanının görevlendirildiğini söyledi.
Kamuoyunda sadece müteahhitlere dönük soruşturma yapıldığı iddialarının doğru olmadığını ifade eden Bozdağ, sorumluluğu olan herkesin ayrı ayrı değerlendirildiğini söyledi. Cumhuriyet savcılarının resen soruşturma başlattığını vurgulayan Bozdağ, “Binanın inşasında, denetiminde, kullanımında sorumluluğu olan herkesin kusuru ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Bu kapsamda binaların müteahhitleri, yapı denetim elemanları, belediyelerde görevli ve yetkili fenni mesuller, binada tadilat yapanlar, kolon kesenler dahil olmak üzere ihmali ve kusuru olduğu değerlendirmeler ayrımsız soruşturtulmaktadır”
Deprem soruşturması için özel büro
Delillerin toplanmasının zaman alacağını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımız tarafından yapılan ihbar ve şikayetlerle dile getirilen her tür iddia da soruşturma kapsamında büyük bir titizlikle değerlendirilmektedir. Sorumlular yargı önünde hesap verecektir. Eninde sonunda ihmali kusuru olanlar tespit edildiğinde adalet terazisinde tartılarak herkesin hak ettiği neyse dosdoğru tartılarak kendisine verilecektir. Görevlendirilen 478 Cumhuriyet savcısı, bir yandan ölü muayenesi, bir yandan kimliklendirme bir yandan defin işlemleriyle uğraşırken önemli bir kısmı da soruşturmaların etkin yürütmesi, sorumluların tespit edilmesi, sorumluluk derecelerinin değerlendirilmesi ve tespiti ve bunların yargı önüne çıkarılması hususunda titizlikle bir çalışma yürütmektedir ama bunların zaman aldığını herkesin bilmesi lazım.”
Bozdağ, deprem soruşturması için özel bürolar kurulduğunu ifade ederek, depremle ilgili çalışan savcılara başka görev verilmeyeceğini söyledi.
245 kişi hakkında soruşturma
Bakan Bozdağ, bugüne kadar 245 şüpheli hakkında soruşturma açıldığına dikkat çekerek, “Tutuklanan şüpheli sayısı 54, hakkında adli kontrol verilen şüpheli 47, yakalama kararı çıkarılan ama henüz yakalanmamış şüpheli sayısı 7, gözaltı talimatı verilen şüpheli 45, gözaltına alınan 27, şüpheli olduğu değerlendirilen kişi sayısı 29, yurt dışında olduğu tespit edilen 4, öldüğü tespit edilen 10, ifadeleri alınan 22 şüpheli bulunduğunu ifade etmek isterim. Şüphelileri tespit edildikçe haklarındaki tedbir kararları dahil Ceza Mahkemesi kanunu çerçevesinde yapılması gereken her şey eksiksiz yapılmaktadır. Bundan sonra da eksiksiz yapılacaktır” diye konuştu.
“Deliller toplanmadan enkazlar kaldırılmayacak”
Bozdağ, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın dün ortaya attığı “delil karartma” iddialarına da yanıt verdi. İddiaların doğru olmadığını vurgulayan Bozdağ, Adana, Diyarbakır, Gaziantep Şanlıurfa ve Kilis’te delil tespit işlemlerinin tamamlandığını belirtti. Bozdağ, deliller toplanmadan hiçbir enkazın kaldırılmadığını vurgulayarak, “Delilleri toplandıktan sonra enkazlar kaldırılmaktadır. Ayrıca delillerin enkaz kaldırma çalışmalarına engel olmadan toplanılması yapılmaktadır. Toplanırken enkaz kaldırma çalışmalarını engellememiz sözkonusu değil. Delillerin toplanmaması ya da karartılması sözkonusu değildir. Delillerin toplanmadığı ya da karartıldığı yönündeki söylentiler, iddialar kocaman yalandan ibarettir. Hiç kimsenin delilleri karartmaya, toplanmasını engellemeye gücü yetmez” şeklinde konuştu.
Bozdağ, hırsızlık ve yağma iddialarına da tepki göstererek, hırsızlık ve yağma olaylarının yoğun olmadığını söyledi. Bozdağ, 319 hırsızlık olayında gözaltına alınan 255 şüpheliden 149’unun tutuklandığını açıkladı.
Bu arada Bozdağ, kimliği tespit edilemeyen cesetlerin olduğuna dikkat çekerek, yakını kayıp olanların DNA testi için yetkililere başvurması çağrısı yaptı.
Kira artışına tepki
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu da depremden sonra kiralara zam yapan evsahiplerine, artış yapmamaları çağrısı yaptı.
Platform adına açıklama yapan Zülküf Güneş, kira ve ev taşınma ücretinin iki katına çıkarıldığı yönünde şikayet aldıklarını söyledi. Güneş, artışlardan vazgeçilmemesi halinde, yapanların isimlerini teşhir edeceklerine dikkat çekerek, “Bu süreçte sivil toplum örgütleri, özel işletmeler ve duyarlı halkımız evini, işyerini, fabrikasını halkımızın kullanımına açıp, büyük bir dayanıma örneği göstermişken, kentimizde bu tür fırsatçı davranışların; gösterilen olağanüstü dayanışma ruhuna aykırı olduğu hatta gayrı ahlaki olduğu bilinmelidir. Afeti fırsata dönüştürmeye çalışan tüm kesimleri derhal bu tutumlarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi takdirde hem hukuksal hem de toplumsal vicdanlarda bu kişi ve anlayışları teşhir edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.