Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem sonrası sevk edilen tutuklular tek kişilik hücrede tutuluyor


ANKARA – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, deprem bölgesinden sevk edilen tutukluların tek kişilik hücrelerde tutulduğunu belirterek, hak ihlallerinin sonlandırılması çağrısı yaptı. 

 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Mereş merkezli 10 ili etkileyen deprem dolayısıyla deprem bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı. Depremden etkilenen 10 ilde bulunan cezaevlerinin, meydana gelen hasarlardan dolayı ağır risk barındırdığı vurgulanan açıklamada, “Bu hapishanelerde depremin yaşandığı ilk günlerde mahpuslarla ailelerinin iletişimleri sağlanamamış, elektrik ve su kesintileri yaşanmış, ısınma problemi meydana gelmiş, şehirlerde altyapı çökmüştür. Malatya, Maraş ve Hatay Hapishanelerinde yaşam hakkının korunmasını, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eder nitelikte meydana gelen vakalar, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan ölüm ve yaralanmalarda suçu bulunan görevliler hakkında yürütülen soruşturmanın akıbeti belli değildir. Bu sorumlularla ilgili yapılan işlemler şeffaf bir şekilde yürütülmeli ve sonuçları da kamuoyu ile paylaşılmalıdır” denildi.

 

TAMAMLANMAYAN CEZAEVİNE SEVK 

 

Deprem bölgesinde bulunan tutukluların tespit edilebildiği kadarıyla; Antalya, Samsun, Kırşehir, Ereğli, Kırıkkale, Tokat, Yozgat, Erzincan cezaevlerine sevk edildiği bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ancak bu sevkler esnasında ve sevk edildikleri yerlerde mahpusların ailelerine ulaşmasında sıkıntılar yaşanmış, bazı mahpuslar ‘evrak tamamlanmadı’ gerekçesiyle aileleriyle telefon görüşmesi yapamamışlardır. Yine sevkler esnasında eşyalarının alınamadığı, hala gönderilemediği öğrenilmiştir. Özellikle soğuk olan bölgelerdeki hapishanelerde koruyucu ve kalın kıyafetlerinin olmaması hastalıklara neden olacaktır. Yine bazı mahpuslar henüz tamamlanmamış olan hapishanelere sevk edilmiş ancak bu hapishanelerde kantin, revir ihtiyaçları karşılanamıyor. Bu hapishanelerde tutulan hasta mahpusların durumları tedaviye erişimde yaşanacak sorunlardan kaynaklı olarak daha da riskli hale gelmiştir. Durumları ağır olan hasta mahpusların, tedaviye erişimleri daha kolay yerlere yerleştirilmemelerindeki durum anlaşılabilir değildir.

 

HASTA TUTUKLULAR TEK KALIYOR

 

Daha önce koğuş sistemi içerisinde bulundukları hapishanelerden özellikle Yüksek Güvenlikli ve S Tipi Hapishanesine getirilenlerin bir kısmı tekli odalara, bir kısmı da üç kişilik odalara konulmuştur. Bu uygulama hasta mahpuslar açısından ağır bir sağlık hakkı ihlalini de beraberinde getirmektedir. Özellikle tekli yerlerde tutulan mahpusların sağlık durumları ile ilgili olumsuz bir durum meydana geldiğinde acil destekten mahrum kalacaklardır. Yine psikolojik rahatsızlıkları olanlar mahpuslar, kalp hastaları, yüksek tansiyon hastaları, epilepsi hastaları ve acil müdahale gerektiren hastalar için tekli sistem uygulamasından vazgeçilmeli ve kalabalık yerlere alınmaları sağlanmalıdır.

 

REVİR SORUNU ÇÖZÜLSÜN

 

Hasta mahpusların sevk edildikleri hapishanelerde revir sorunu acil olarak çözülmelidir. Mahpusların ailelerinin de depremzede olduğu ve maddi imkanlarının da olmadığı gözetilerek eşyaları hızlıca gönderilmeli ve kışlık kıyafet ihtiyaçları karşılanmalıdır. Kantinleri açılmalı, diyet yemekleri verilmedir. Hasta mahpusların hastane ve hapishanelere sevkleri esnasında ambulans tipi araçlar kullanılmalıdır. Hapishanede tedavi imkanı olmayan, bakımı sağlanamayan, tek başlarına yaşamlarını sürdüremeyen ağır hasta, yaşlı ve engelli mahpusların yaşam hakları gözetilerek ceza ertelemesi sağlanmalıdır.”

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version