Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem fırsatçıları; büyükşehirlerde kiralar iki katına çıktı

Deprem fırsatçıları; büyükşehirlerde kiralar iki katına çıktı


TR724 ÖZEL HABER | OĞUZ AYAR

Kahramanmaraş merkezli depremin etkileri hala devam ediyor. Felaketin ardından aralarında Hatay, Malatya, Şanlıurfa, Adıyaman ve Gaziantep’in de bulunduğu 10 ilde depremden sağ kurtulan yüzbinlerce depremzede, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerdeki yakınlarının yanına göç etmek zorunda kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin binaları için olumsuz rapor verdiği depremzedeler ise bulundukları şehirlere yerleşmeye başladı.

Tr724, depremin ardından oluşan yeni bir skandalın kapısını aralıyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; mağdurlar ikinci bir şokla karşı karşıya. Depremden önce Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde 3 oda 1 salon olan kiralık daireler 5 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor. Ankara’da bu rakam 3 bin 500’e kadar düşüyordu. Ancak 8 Şubat’ta gerçekleşen felaketin hemen ardından emlak işgüzarları ortaya çıktı. Ev sahibinden emlakçısına kadar pek çok kişi, kira fiyatlarını artırmak için depremzedelere sığındı. Mal sahipleri bir gün öncesine kadar 3 bin 500 ile 8 bin TL arasında değişen kiralık dairelerinin fiyatını iki katına çıkardı. Daire sahiplerinin talebi üzerine de emlakçılar, kiralık ilanları hemen kaldırarak, güncellenmiş yeni fiyat ilanını hem sosyal medya ilanlarına hem de ofislerinin camlarına astı.

Kaynakların verdiği bilgilere göre; Ankara’da depremzede yoğunluğunun en fazla yaşandığı yerler arasında Demetevler, Batıkent, Eryaman, Keçiören ve Sincan gibi yerleşim merkezleri ön plana çıktı. İstanbul’da ise Ümraniye, Üsküdar, Tuzla ve Samandıra gibi merkezler de nüfus oranlarında ciddi artışlar dikkat çekiyor. Kaynakların verdiği bilgilere göre; depremzedeler artık doğdukları memleketlerine dönüş yapamayacaklarını anladıkları için kendilerine yeni bir yaşam merkezi kurma arayışında. Bunun içinde destek göreceklerini düşükleri için dostlarına yakın noktalarda kiralık daire bakıyor. Ancak depremzedelere uygun kiralık bir daire bulmak çok zor. Çünkü kiralık daireler bir hafta içerisinde iki katına çıkmış durumda. Hatta bazı mal sahipleri depremzedelere vereceği kiralık daireler için devlet memuru kefil istiyor. Bu şartları karşılayamayan kişilere ise kiralık daire verilmiyor. Bazı bölgelerde ise kiralık daireler tükenmiş durumda.

‘ÖDEMEZSEN, DEPREMZEDELER SIRADA BEKLİYOR’

Bir kaynağın verdiği bilgiler ise yaşanan skandalları gözler önüne seriyor. Buna göre; birkaç gün önce bir daire sahibi mart ayında sözleşmesi bitecek olan kiracısıyla bir araya geldi. Mal sahibi 3 bin 500 TL ödeyen kiracısından 6 bin 500 lira kira istedi. Ancak kiracı bu miktarı ödemesinin mümkün olmadığını, talep edilen rakamın da kamu tarafından belirlenen rakamın üzerinde olduğunu kaydetti. Ancak mal sahibi bu rakamı vermemesi halinde evini boşaltmasını istedi. Ardından da on binlerce depremzedenin sırada beklediğini, söz konusu daireyi 8 bin liraya kadar kiraya verebileceği söyledi. Kaynaklar bu tarz davranan yüzlerce kişinin ortaya çıktığını, depremzedelerin mağduriyetleri üzerinden de rant elde edilmeye çalışıldığını dile getiriyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version